Hlavní obsah

Královský advent na hradě Křivoklát

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Křivoklát otevře své brány pro všechny návštěvníky, kteří si chtějí vychutnat příjemnou vánoční atmosféru a současně si připomenout časy minulé. Královský advent proběhne v termínu 8. - 9. a 15. – 16. prosince, kdy ve 13 hodin bude možnost vidět příjezd císaře Karla IV. a zúčastnit se audience.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

V neděli 2. prosince začne adventní doba, která lidem připomíná, že se blíží Vánoce. O první adventní neděli je čas zapálit první ze čtyř svící na adventním věnci. Čtyřtýdenní adventní doba skončí se západem slunce o Štědrém večeru.

Slovo advent pochází z latinského adventus - příchod, v křesťanské tradici se připomíná příchod Ježíše Krista.

Advent, jehož barvou je fialová, však v původním smyslu je obdobím ztišení, klidu, rozjímání. Pro věřící je časem velkého očekávání a nadějí, že Bůh splnil svá přislíbení daná už starozákonním věřícím a poslal Ježíše Krista na svět. Během adventu by si tedy lidé měli dát do pořádku své svědomí ve vztahu k Bohu i k druhým lidem a šířit kolem sebe naději a radost. Dříve se dodržoval i půst. Některá muzea a zámky připravují v této době různé akce a výstavy o tradicích Vánoc.

Královský advent na hradě Křivoklát

Hrad Křivoklát otevře své brány pro všechny návštěvníky, kteří si chtějí vychutnat příjemnou vánoční atmosféru a současně si připomenout časy minulé; v termínu 8. - 9. a 15. – 16. prosince.

Adventní víkendy opět přinesou pestrou nabídku, jak strávit sváteční čas. Tradičně tu čeká oblíbený jarmark, kde budete moci ochutnat nejen mnoho dobrot, ale také si nakoupit vánoční dárky pro své blízké. Nebude chybět ani pestrý program na I. nádvoří s šermíři, tanečnicemi, kejklíři a dobovou hudbou. Děti se pobaví s divadlem a budou si moci i zazpívat.

Na návštěvníky letos čeká i novinka v podobě betléma s živými zvířátky přímo na I. nádvoří, kde vždy od 9:30 do 16 hodin bude probíhat program, během kterého vás budou bavit nejen účinkující již známí, ale svůj prostor dostanou i tváře nové.

Program zahájí flašinetář Jan Bondra v 9:30 hodin a následně se představí i další zajímaví účinkující, např. kejklíři Vojta Vrtek a Thomas Lupino, hudební skupiny BraAgas a Euphorica, divadlo Facka, Komedianti na káře a Vysmáto-loutkové divadlo Aleše Bílka, děti si zazpívají s Gábinou a Katkou, zahraje také Podřipský žesťový kvintet a Pardubičtí pozounéři, své schopnosti předvedou také šermíři ze skupiny Tartas.

V termínu 15. a 16. prosince přijede ve 13 hodin císař Karel IV. a bude následovat v Královském sále císařská audience, během ní se představí zaměstnanci a přátelé státního hradu Křivoklát. Speciální vstupenky na audienci je možné zakoupit v pokladně hradu.

Na závěr adventu, v pátek 21. prosince proběhne v Královském sále koncert hudebního souboru Barokní andílci, při němž si užijete vánoční čas s krásnou atmosférou spojenou s hudbou a historií. 

Po oba víkendy bude programem provázet moderátor Milan Illéš.

Reklama

Výběr článků

Načítám