Hlavní obsah

Královské komiksy nejen pro děti o Karlovi IV. a Marii Terezii

Novinky, Vratislav Konečný

Nechce se jim do četby, mnohé slabikují, zato v mobilních aplikacích jsou doma. Naši potomci, většina z nich má abecedu v palcích, ale význam slov a smysl vět ji dokonale unikají. Dějiny jsou jim velkou a otravnou neznámou, knížky jsou shluky stran zbytečně zaplněné písmeny. Obrázky ale vnímají.

Foto: Vratislav Konečný

Komiksy nakladatelství Edika

Článek

I obrázky lze číst

Sice většinou vítězí nesmírné příšery vesmírné či nadpřirození superhrdinové, komiksy s pohádkami a zvířaty jsou jaksi na okraji.

Možná je, ale i ty starší, posune k zájmu o děje minulé, kdy císařovi sice náleželo téměř vše (ale co si nevyjednal ústně či ručně, to si „vygůglit” nemohl), trojice knih nakladatelství Edika.

Císař a císařovna

Příběh největší české panovnice Marie Terezie vytvořili Zdeněk Ležák a Rudolf Suran. Ležák s Jonášem Ledeckým a Matyášem Namaiem jsou také autory knihy o Karlu IV., oba panovníci přispěli podstatným dílem k existenci státu, který obýváme.

Ani jeden to neměl lehké. Karel, člověk zbožný, ale nekompromisní a tvrdý, přivedl české království k rozkvětu a stabilitě, císařovna zase musela dokázat, že ač žena, na trůn patří a nehodlá zděděná území zcela rozbít. Ne vždy se jí dařilo, ale za její vlády a následně v josefovské éře se toho v monarchii hodně změnilo.

Podrobnosti najdete v knize Marie Terezie a její Habsburkové. On ten habsburský útlak, jak ho líčili v minulých dobách, nebyl vždy tak krutý.

A jako bonbónek Taven Bachtale: Buďte šťastní, středověká hodně temná detektivka. Hlavní postavou ale není muž… Autory jsou Michal Kocián a Gutwirth.

A kdo postřehl, že se blíží sté výročí bolševické revoluce, tomu lze doporučit komiks ze stejného nakladatelství - Kronika bolševismu

Reklama

Výběr článků

Načítám