Hlavní obsah

Královny křenovického ochotnického souboru Smotaná hadice zazářily na festivalu v Přerově

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tragikomedii autorů Romana Vencla a Michaely Doleželové Královny uvedl ve čtvrtek 2. července v rámci šestého ročníku festivalu Dostaveníčko s divadlem v Přerově ochotnický soubor Smotaná hadice Křenovice. Režisérem zdařilé inscenace je Honza Raclavský.

Foto: Dana Dopitová

Královny - na scéně Emilie Vránová, Martina Večerková a Alena Navrátilová.

Článek

Děj Královen je zasazen do lázeňského pokoje, který možná nevypadá jako vhodné místo pro komedii, ale opak je pravdou. Tři ženy, které se na něm sejdou, byly v nedávné době vystaveny zlomovým životním okamžikům a teď stojí před nelehkým úkolem – naučit se žít své nové životy.

Kromě tohoto faktu však nemají společného vůbec nic. Pohromadě se ocitnou poté, co v jednom lázeňském křídle dojde k havárii vodovodního potrubí. Každá ze tří žen patří k jiné generaci, každá má svůj příběh a každá se musí vyrovnat s odlišnou životní situací. A je to právě humor, který drží člověka nad vodou v těch nejtěžších chvílích a pomáhá mu zdolávat i ty nejhorší překážky. Královny jsou tragikomedií plnou upřímného humoru, z něhož občas mrazí v zádech.

„Každá z hrdinek má trochu odlišný problém, spojuje je to, že mají za sebou významný životní zlom, zásadní událost, která jejich život otočila horším směrem. Všechny tři stojí na křižovatce, po odchodu z lázní by vlastně měly začít žít jinak, než byly dosud zvyklé. Generačně i sociálně jsou každá někde jinde, přesto spolu musí určitou dobu žít,“ popsal děj hry Roman Vencl.

Královny – to je tragikomedie plná upřímného humoru tří žen, které po zlomových životních okamžicích čeká nelehký úkol – naučit se znovu žít. V inscenaci křenovického souboru Smotaná hadice hrají Emilie Vránová (Zita), Martina Večerková (Johana) a Alena Navrátilová (Eliška).

Křenovická premiéra v režii Honzy Raclavského proběhla letos na jaře, přičemž právě v Přerově odehrál soubor již její devátou reprízu.

Všechna festivalová představení se konají na letní scéně – mezi hradbami přerovského zámku. Do konce srpna ještě proběhnou čtyři představení: 9. 8. Poslední doutník (Divadlo Václav, Václavov), 16. 8. Tlustý prase (Divadlo bez zákulisí, Sokolov), 23. 8. Jsou to zvířata (Divadlo JakoHost, Plzeň) a 30. 8. Balada pro banditu (Divadelní soubor Jiřího Voskovce, Sázava).

Začátky všech festivalových představení jsou stanoveny na 20 hodin. Mokrá varianta zajištěna v sále Klubu Teplo.

Reklama

Výběr článků

Načítám