Hlavní obsah

Král Václav V., Vydra zvaný, se ujal vlády nad Pohádkovým královstvím

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Ačkoli v českých zemích skončila monarchie s první světovou válkou, jedno takové netypické království na našem území stále existuje. Jde o království pohádkové. Funguje od roku 2002, zřizuje 271 zemských kanceláří a v dubnu se jeho správy ujal v pořadí druhý král.

Foto: Pohádkový kabinet ČPA

Nového krále Václava Vydru navštívili jeho spolupracovníci na statku v Malčanech

Článek

Stal se jím Václav Vydra, herec a „koňák“, který ve funkci nahradil Zdeňka Trošku. „Po abdikaci Zdeňka Trošky jsem byl osloven královským kancléřem, zda bych se neujal osiřelé koruny. S úcty k svému předchůdci, a aby tak prosperující království nezůstalo bez krále, jsem nabídku přijal,“ říká Vydra.

Nový král se se svými spolupracovníky, pohádkovými ministry, komořími a asistenty v červnu také osobně setkal na svém „panství“ ve středočeských Malčanech.

Audience na statku

„Přijela za ním celá delegace, setkali jsme se na zámku Dobříš, kde si před odjezdem zájemci prošli také zdejší prohlídkovou trasu s expozicí,“ sdělila Renata Semová ze zámku Dobříš, která je také jednou z ministryň Pohádkového království – pod její správu spadá oblast Brdska a Drdska (Příbramsko a Dobříšsko).

„Na statku u pana Vydry jsme se pohostili dovezenými dobrotami, poté si na nás pak král udělal čas a provedl nás po svém statku s koňmi,“ popisuje Semová „audienci“ u Václava Vydry.

Svými slovy potvrzuje fakt, že jednou z náplní občanského sdružení Pohádkové království je propojení turistických objektů a také inspirace. „Vyměňujeme si propagační materiály, navzájem se informujeme o akcích, které jednotlivé objekty pořádají,“ popsala Semová. V případě dobříšského zámku jde například o letní akci Rybí hody, zářijovou Svatováclavskou slavnost nebo podzimní Lampionový průvod.

Společná setkání

„Jednou za rok, na jaře, se všichni členové Pohádkového království scházíme na Pohádkovém dni. Zpravujeme se o připravovaných akcích a spřádáme plány na další turistickou sezónu,“ popisuje Semová. Od letoška má všechny tyto akce „pod palcem“ král Václav Vydra.

„Královský dvůr i všechny kanceláře fungují výtečně, a tak kromě několika zasedání a sněmů ani od funkce neočekávám žádné výraznější povinnosti,“ usmívá se novopečený král Václav Vydra. „Kromě drobného rozšíření království a posílení práv všech tvorů v něm žijících, neplánuji ani žádné výrazné změny,“ neskrývá spokojenost nad stavem království Vydra. 

Kanceláře se rozšiřují i za hranice

Každá pohádková kancelář funguje hlavně díky turistům - mohou si zde zakoupit tematické suvenýry, sběratelé navíc vlastní cestovní pohádkový pas, se kterým objíždějí památkové objekty a sbírají do něj pohádková razítka.

Hlavní náplní občanského sdružení Pohádkové království je rozvoj domácího cestovního ruchu se zaměřením na rodiny s dětmi. Zpočátku se informační kanceláře rozprostíraly jen na území jižních Čech, v současnosti jich najdete téměř 300 po celé republice. Zajímavostí jsou tři zahraniční kanceláře – v rakouských městech Zwettl a Gmünd, a také na Velikonočním ostrově. Funguje rovněž pohádková kancelář pojízdná, plovoucí a chodící.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám