Hlavní obsah

Král Ubu se představí v ostravském Divadle Antonína Dvořáka

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo moravskoslezské uvede 7. dubna v Divadle Antonína Dvořáka premiéru hry francouzského spisovatele a dramatika Alfreda Jarryho Král Ubu v režii Jana Friče.

Foto: Radovan Šťastný,NDM

Ostrava. Národní divadlo moravskoslezské. Alfred Jarry: Král Ubu. David Viktora, Lada Bělášková.

Článek

Mnozí z nás měli ve škole nějakého málo oblíbeného či vyloženě neoblíbeného učitele, kterému se posmívali za zády, parodovali ho, kreslili jeho karikatury nebo na něho skládali posměšné veršíky. Francouzský spisovatel a dramatik Alfred Jarry šel ještě dál. Napsal o něm divadelní hru. Svůj hřích mládí později upravil, vycizeloval a uvedl na jeviště.

Král Ubu - tato více než sto let stará hříčka Alfreda Jarryho (1873 - 1907) právě dnes nabývá ukrutně autentických rozměrů. Otec Ubu a jeho životní družka Matka Ubu jsou suverénními hulváty, kteří uchvátí moc. Tento pár obývající stoku ze svého trůnu rozehraje obskurně ironickou hru, která ale velice přesně poodhaluje mechanismy moci a pažravost jejích uzurpátorů.

Král Ubu je aktuálním kouskem všude tam, kde se k moci dostane jedinec, pro něhož je politika především nástrojem vlastního prospěchu a mocenského boje. Jedinec, jehož názory a způsoby prezentace by se s vysokým postavením měly míjet, leč není tomu tak.

„Zdrojem inspirace možná byl autorův pedagog, asi nějaké jeho charakterové vlastnosti, ale zdroj podle mě není důležitý. Podstatné je, že vzniklo umělecké dílo, které v Ubuovi nalézá určitý archetyp. Obludně pod lupou zdeformovaný a náležitě zvětšený k ironické dokonalosti. Je to jeden z mnoha "nových" moderních archetypů (my máme třeba Švejka), který velmi vypovídá o naší společnosti. Znám někoho podobného ve svém okolí - každý zná někoho podobného ve svém okolí - protože každý z nás v sobě něco podobného má,” uvedl mladý talentovaný režisér Jan Frič, který se v Národním divadle moravskoslezském představí poprvé. 

„Inscenační tým doplňuje výtvarník scény Nikola Tempír a výtvarnice kostýmů Anna Frostová, která oblékne do hávu titulní role Davida Viktoru, přidá jeho manželku Matku Ubu Ladu Běláškovou.

Dále hrají: Vladimír Polák, Ivan Dejmal, Anna Cónová, Jan Fišar, Tomáš Jirman, Jiří Sedláček, David Janoška a další.

Premiéra se uskuteční 7. dubna v 18.30 v Divadle Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám