Hlavní obsah

Krajiny v okolí Dobříše a Mníšku pod Brdy představí na zámku Dobříš tandem malířů

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Malebná krajina Dobříše, Mníšku pod Brdy a okolí svádí k výtvarným realizacím mnoho umělců. Také mníšečtí výtvarníci Petr Velebil a Zdeněk Pátek už několik let zachycují zdejší prostředí na plátno či dřevo. Od 19. ledna vystaví svá díla v Galerii JCM na zámku Dobříš.

Foto: Archiv Zdeňka Pátka

Malby krajin na Dobříšsku a Mníšecku představí na zámku Dobříš Zdeněk Pátek a Petr Velebil.

Článek

„S Petrem Velebilem často nejen společně vystavujeme, ale také malujeme. Krajinu kolem Dobříše a Mníšku pod Brdy máme oba dva velmi rádi a nejčastěji ji zachycujeme přímo v plenéru, za každého počasí, aby obrazy odrážely atmosféru místa,“ říká Zdeněk Pátek, který prožil v Mníšku pod Brdy své dětství.

Srdečný vztah má ke zdejšímu prostředí také Petr Velebil, který, byť rodák z Prahy, rovněž vyrůstal v Dobříši a Mníšku.

Krajinomalbám se oba věnují hezkou řádku let. Zdeněk Pátek zachycuje přírodní krásy olejem na plátno od roku 1982, Petr Velebil se tvorbě věnuje od roku 2002 a k plátnu občas přidává také dřevo. Oba pracují s přírodními krásami v každém ročním období a pro oba představuje malování odpočinek, láska a relax.

„Přestože maluji hezkou řádku let, vždy se na každou cestu za malováním a práci v plenéru těším jak malý kluk,“ podotýká Zdeněk Pátek.

Tandem malířů prezentuje často svá díla veřejnosti – mimo jiné vystavovali na zámku v Mníšku pod Brdy, v barokním areálu Skalka, v Divadle A. Dvořáka Příbram, v kulturním domě v Radotíně a dalších zařízeních.

Výstava na zámku Dobříš bude k vidění do konce dubna, Galerie JCM je otevřena denně kromě pondělí od 8:00 do 16:30. Jednotné vstupné je 40 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám