Hlavní obsah

Krajinou tvrzí, kaplí, pekelných rejů, hrobek i skalních útvarů

• Aktualizováno
Novinky, Petr Hejna

Málo známé oblasti Strakonicka, Blatenska a Horažďovicka nabízejí v průsečíku místopisných lokalit hotový ráj pro turisty, hledající méně známá místa naší krásné vlasti. Plně to platí o jihozápadu Čech, kde prakticky každá víska má své přírodní krásy, otisky stop historie i historky páchnoucí peklem.

Foto: Petr Hejna

Kadov - tvrz a kostel

Článek

Cestou od Blatné jako první stojí za zastávku obec Pole, jedna z nejstarších v okolí, zmiňovaná již roku 1228 (a později roku 1359 v souvislosti s Buškem z Pole). 

Najdeme zde renesanční tvrz, vystavěnou Janem starším Horčicem z Prostého, hejtmanem Prácheňska. Stejně jako u jeho hlavního sídla v Bratronicích je předpokládán termín po roce 1603. Vesnice, doložená jako majetek svatojiřského kláštera na Pražském hradě k roku 1228, se stala spolu s Kadovem sídlem jeho ovdovělé manželky. Roku 1682 ves pohltilo za Vratislavů z Mitrovic panství Lnáře.

Pole mělo svoji chmelnici, a to z důvodu vaření piva - pouze přes zimu a do roku 1859. Na návsi stojí udržovaná kaplička, severně od obce na návršní planině v lese najdeme pomník věnovaný památce osvobození americkou armádou. Ten zde stojí již od časů osvobození a přečkal i časy, kdy jej kdosi hrdinně přestříkal narudo.

Dva kilometry jižně ležící Kadov se pyšní mohutným viklanem. Známá přírodní památka Kadovský viklan byl uložen tak, že se s ním dalo lehce pohybovat. Jeho 30 tun dopadlo k zemi na konci 19. století, roku 1987 pod odborným dozorem Ing. Pavla Pavla (muž, co rozhýbal spolu s Thorem Heyerdalem sochy na Velikonočním ostrově) byl šesticí nadšenců opět usazen pomocí primitivních nástrojů na původní místo. Tato výzva pro nenechavce byla svalena naposledy roku 1987 a zabezpečena proti další manipulaci vandalů. Další útvary - Obětní kámen, Malý a Velký čertův náramek, ukrývá les cestou na Slatinu.

Zakladateli zdejší tvrze byli v 14. století Řesanští z Kadova, renesanční podobu získala za Záborských z Brloha, roku 1667 bylo panství připojeno k Bezděkovu a poté ke Lnářům. Poválečné zemědělské družstvo již objekt užívalo jako sýpku, pokračovala tak ve využití daném přestavbou zkraje 19. století. 

Z roku 1863 pochází novogotická kaple Nalezení sv. Kříže s hrobkou hrabat Linckerů - odpočívá jich zde šest, kaple na dostavbu a vysvěcení čekala od roku 1856. Od kaple je pěkný pohled na farní kostel sv. Václava, další zajímavé budovy jsou fara a bývalý chudobinec, založený roku 1656 Jiřím Zdeňkem Vratislavem z Mitrovic.

Lesní cestou 4 km vzdálený Bezděkov charakterizuje raně gotický kostel sv. Ondřeje z konce 13. století. Následné úpravy proběhly v 16. a 18. století, v současnosti probíhá oprava sgrafit, pseudogotická zvonice pochází z 19. století. Pozůstatky tvrze připomínají sídlo, pocházející z 13. století, obecně známé o dvě století později. Stejně jako ta v Poli je dnes v soukromém vlastnictví.

Jen pět kilometrů západně, u Nové Vsi, obci s pěknou kapličkou se zvoničkou na návsi, zavede žlutá trasa k místu zvaném Čertův hrad. Mohutné kameny mají být pozůstatky hradu, který zde zatoužil vybudovat čert. V lesní kapličce vyvěrá pramen, jak jinak než údajně léčivý.

Další tři kilometry dělí od vsi Oselce, zámek, ležící v anglickém parku, je využíván jako střední odborné učiliště - razantní proměna od časů návštěv Vrchlického, Sládka, Machara, Suka a dalších umělců. Barokní osmiboká kaple sv. Markéty z roku 1691 stojí na návrší nad obcí, cestou k ní po zelené míjíme památnou lípu.

V dané lokalitě jsou další obce, překvapivě plné turistických zajímavostí, jako Slatina Chanovice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám