Hlavní obsah

Krajinou příběhů provede náštěvníky výstava v Malé scéně

Novinky, Stanislava Dvořáková

Výstava fotografií Rostislava Bartoně v Malé scéně v Ústí nad Orlicí umožňuje po celý leden alespoň pohledem navštívit opravdovou krásu zimy v Orlických horách.

Foto: Stanislava Dvořáková

Krajina Orlických hor skrytá pod bílou přikrývkou se loučí se zapadujícm sluncem.

Článek

Měsíc leden je v nižších polohách Orlickoústecka charakterizován pouze varhany krápníků, kterým však chybí bílá říza královny zimy. Kdo chce poznat všechny její krásy, musí se vydat na výlet do blízkých Orlických hor.

Sluncem zalité sněhobílé pláně při ranním úsvitu, zapadající slunce s doprovodem červánků a všemi barvami hrajícího sněhového koberce, procházka pohádkovým lesem s příkrasou zavátých větví, chaloupky krčící se pod bílou peřinou, to vše je odměnou za tuto návštěvu.

Každému však tato možnost není dopřána, a tak ústeckým občanům byla nabídnuta dokonalá náhrada výstavou fotografií Rostislava Bartoně, která provází návštěvníky kouzlem zimní krajiny, zejména Orlických hor.

Profesionální fotograf Rostislav Bartoň se narodil 8. prosince 1969 v Lanškrouně, kde prožil dětství mezi kopci podhůří Orlických hor, které mu natolik učarovaly, že nyní trvale žije v malé vesničce České Petrovice na úpatí těchto hor. Podmanivé prostředí venkova s vůní hlíny, posečené trávy, klukovským dováděním s odřenými koleny a roztrženými nohavicemi, se vrylo do paměti natolik, že ovlivnilo jeho životní pouť a stalo se mu inspirací tvorby. Nekonečnou energii dodávanou okolní přírodou vrací nyní lidem v podobě záznamů tohoto dění v řadě fotografií, pro obyvatele východních Čech, zejména z Orlických hor.

Od roku 2014 pořádá výstavy s obrázky krajin, o něco později zvětšil svůj zájem o produktovou fotografii, reportáž a portrét. Pro turisty a všechny obdivovatele krajiny Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko vydala brožuru s jeho fotografiemi zima a jaro na horách a v podhůří s četnými tipy na výlety a zážitky s výzvou: ZASTAV SE - VNÍMEJ - PROŽÍVEJ.

Je těžké odolat tomu, co vše dokáže příroda vytvořit a vložit do fondu zemských krás. Významnou nabídkou Orlických hor je Zemská brána ve všech ročních podobách. Toto romantické místo, kde řeka Divoká Orlice protéká skalnatým kaňonem a přetíná horský hřbet Orlických hor, je neopakovatelným zážitkem jeho návštěvníků.

Všechny tyto nevšední poznatky se promítají do fotografií v Malé scéně a umožňují tak návštěvníkům nejen poznat, ale po dobu pobytu na výstavě se vžít do skutečné procházky zimní přírodou Orlických hor.

O úspěšnosti tohoto nápadu vypovídají děkovné zápisy v návštěvní knize, k nimž sám autor dodává: „Mojí největší radostí je, když moje oblíbené krajiny pohladí po duši i někoho jiného.”

Reklama

Výběr článků

Načítám