Hlavní obsah

Kráčej s důvěrou směrem svých snů je mottem výstavy Krajiny mého srdce

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 15. prosince Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí vernisáží v Galerii pod radnicí otevřel výstavu malby, kresby a grafiky ústecké rodačky a malířky Ing. Aleny Šalamonové.

Foto: Stanislava Dvořáková

V úvodním slově i na základě vlastních vzpomínek představila členka KPU Eva Hamplová malířku Ing.Alenu Šamalovou.

Článek

Alena Šalamonová se narodila 5. dubna 1956 v Ústí nad Orlicí. I když v průběhu dětství a studentských let žila v Mladkově a Žamberku, zamilovala si krajinu podhůří Orlických hor pro její malebnost a harmonii a na svůj rodný kraj nikdy nezapomněla.

Od mládí se sice zajímala o výtvarné umění, ale profesní kariérou se jí stala technika, konkrétně energetika, kdy po absolvování Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT nachází uplatnění na Slovensku, které se jí stalo druhým domovem.

Po jejím uvedení členy Klubu přátel a umění Ústí nad Orlicí Jiřím Hartmanem a Evou Hamplovou, se slova ujala sama Alena Šalamonová, aby přiblížila svůj vztah k umění: „Maluji to, co cítím, že má být namalováno, a nechávám se vést svým srdcem k vyjádření svého vnitřního světa. Nekonečný výběr možností mi poskytuje příroda a její proměny, intimita zátiší a výjimečnost lidských tváří a postav i abstraktní tvorba. To vše mi je zdrojem harmonie, pohody, osvěžení a radosti.”

Za podmanivého hudebního doprovodu piana Štefana Mokrého pokračovala: „Dovolte mi tedy pozvat vás do svého světa, kde obraz je příběh, obraz je báseň, jen namísto pera štětec v ruce tancuje...”

Poté se přítomní milovníci umění rozešli po galerii, aby se seznámili s tvorbou malířky. V počtu 126 vystavených děl převládá nejoblíbenější malba olejem. Z dalších výtvarných technik to je akvarel, který ji okouzlil svojí čistotou a průzračností, pastel pro jeho barevnost i možnosti spojení s kolážemi a v poslední době grafika.

V námětech převládá krajinomalba rodného kraje i druhého slovenského domova a příroda ve své kráse od jara do zimy. Dále to jsou zátiší, tvořená květy, ovocem a dary podzimu. Různé nálady představují portréty, figurální kresby a zamyšlení přinášejí nejrůznější situace v podání abstrakce.

Technika grafiky je podána v ukázkách suché jehly, linorytu, akvatinty či leptu.

Návštěvník tak odchází okouzlen barevným světem umění, příležitostí na chvíli se zastavit a načerpat osvěžení, radost i povzbuzení do současného běhu šedých dnů.

Symbolicky zní slova vyjádření k tvorbě malířky spisovatele R. W. Emersona: „I když procestujeme svět, abychom našli krásu, musíme ji nosit v sobě, jinak ji nenajdeme.”

O pravdivosti tohoto výroku se mohou návštěvníci přesvědčit do 3. ledna 2018, kdy bude výstava otevřena od úterý do pátku 10-12, 14-17 hodin, v sobotu a neděli 14-17 hodin. Galerie je zavřena každé pondělí a v neděli 24. a 31. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám