Hlavní obsah

Krabice od bot coby posel Vánoc? Proč ne

Novinky, Aleš Plevka

Pro někoho je krabice od bot jen obalem, který vzápětí po vyjmutí nové obuvi skončí v nenávratnu. Pro další se může stát vítaným pomocníkem při archivaci rodinných fotografií. Pro Terezu Vachulkovou z Habartova se stala velkou výzvou, jejímž cílem bylo potěšit a obdarovat tyto Vánoce stovky dětí.

Foto: Aleš Plevka

Sběrné místo v Habartově se utěšeně zaplnilo

Článek

Krabice od bot je názvem celostátní kampaně, za níž stojí Diakonie Českobratrské církve evangelické, která se pokouší prostřednictvím dárků získaných od dobrovolných dárců zpříjemnit vánoční svátky těm, kteří to nejvíce ocení - dětem žijícím mimo rodiny či z rodin, kterým bohužel na nákup dárků nezbývají v rodinném rozpočtu prostředky.

Sběr dárků se letos konal již posedmé. Celá akce samozřejmě vyvrcholí Štědrým dnem, ale aktuálně míří již do finiše, dárky jsou vybrány a budou převezeny k předem domluveným organizacím, které se postarají o to, aby našly svého adresáta.

V období od 26. listopadu do 9. prosince se na desítkách sběrných míst po celé České republice, scházeli dobrovolníci, kteří se v daně lokalitě rozhodli do tohoto projektu zapojit a kteří se snažili shromáždit "krabice od bot" cíleně naplněné dárky pro děti určitých věkových kategorií. Sbíralo se pro chlapce i dívky, a to od narození až po jeden a dvacátý rok jejich věku.

Jednou takovou dobrovolnicí se pro letošek stala také Tereza Vachulková, jež si zřídila svůj hlavní stan na náměstí Přátelství v Habartově, kde jí město v budově městského úřadu zdarma propůjčilo místnost, kde mohla dárky od dárců přebírat a uskladňovat. 

Poptávkou po příslušných organizacích vyšlo paní Vachulkové, že je nutné nashromáždit úctyhodný počet 348 "krabic", což byl velmi smělý plán s ohledem na to, že se akce v Habartově konala úplně poprvé.

Jen malí lidé si však dávají malých cílů, a tak se Tereza Vachulková za podpory celé své rodiny pustila s vervou do práce. S propagací vypomohl místní Zpravodaj a pak především sociální sítě.

Do Habartova na sběrné místo vozili dárky lidé místní, ale i ze Sokolova, Karlových Varů, Krásna, Krajkové či Lubů. Zapojilo se i několik okolních mateřských školek. A tak světe, div se, plán byl naplněn, a co do počtu i překročen. Počítadlo se nakonec zastavilo na součtu 410 kusů, je zde však jedno "ale". Zatímco kategorie pro ty nejmenší kluky a holky do tří let se podařilo rychle naplnit a stanovené požadavky i o desítky překročit, tak pro starší chlapce od 11 do 17 let nějaké ty krabice bohužel chybí.

Přesto lze považovat tento počet za velký úspěch a hlavní organizátorka si může s úlevou vydechnout. Dárky z Habartova nyní poputují na dvě místa v regionu. Tím prvním je Dětský domov v Chebu a Horním Slavkově, kde se děti mohou těšit na dvojitou porci dárků, a druhá várka zamíří k organizaci Khamoro do Chodova. 

Více než 300 dětí, které ve svém životě doposud neměly tolik štěstí jako jiné, tak přece jen díky ochotným dárcům budou snad mít Vánoce o něco veselejší, když pod stromkem najdou jeden ze čtyř set deseti dárků z Habartova.

I když celý projekt stál Terezu Vachulkovou pořádnou porci času, na otázku, jestli do toho za rok půjde znovu, bez zaváhání odpověděla, že samozřejmě ano. Touto cestou by pak chtěla moc poděkovat všem dárcům, městu Habartov za propůjčení místnosti pro sběrné místo a celé své rodině, zejména Pavlínce a Petrovi, za podporu, pomoc a trpělivost.

Reklama

Výběr článků

Načítám