Hlavní obsah

Kouzlo secese vstoupilo do ústecké muzejní noci

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve čtvrtek se Městské muzeum v Ústí nad Orlicí připojilo k celorepublikovému Festivalu muzejních nocí a nabídlo návštěvníkům nevšední program uvnitř secesní Hernychovy vily doprovázený hrami a tvořením na přilehlé zahradě.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vstupní hala ozdobená mohutným lustrem a se zátiším pro pořízení dobové fotografie.

Článek

Od roku 1977 se slaví v evropských městech Mezinárodní den muzeí, který připadá na 18. května. Podle tohoto vzoru se v roce 2004 Národní muzeum ujalo iniciativy zorganizovat první Pražskou muzejní noc, která dala vznik celorepublikovému Festivalu muzejních nocí jako ojedinělé akci, jež se stala významným kulturním a společenským fenoménem.

K této akci se připojuje i Městské muzeum v Ústí nad Orlicí. Letošní XIV. ročník (slavený v českých městech od 18.5. do 9.6.) se nesl v programu secesního tónu archeologicky unikátní Hernychovy vily, která svou vysokou věží tvoří jednu z dominant města. Vila je od roku 1978 zapsána v seznamu kulturních památek a od roku 2008 je zde umístěno městské muzeum.

Úvodem byla komentovaná prohlídka této budovy, kterou si dal začátkem 19. století (1906-1907) v secesním slohu postavit jako honosné rodinné sídlo textilní podnikatel Florian Hernych. Ozdobou je v průčelí socha sv. Floriana, kterého jako jmenovce přijal majitel za svého patrona.

S průvodcem v dobovém kostýmu pak návštěvník vstoupil do prostorné haly, kde pozornost upoutal zejména mohutný lustr visící ze stropu 2. patra budovy vyrobený ve stylu Art deco. Po nádherném dřevem obloženém schodišti prohlídka pokračovala do malých dveří v 1. patře, kde točité schody vyústily do věže s krásným výhledem na město i počínající podhůří Orlických hor.

Hry a soutěže 

Sestoupení dolů znamenalo projít kontrastem minulosti se současností. Předchozí léta ještě připomněla možnost vypůjčit si oblek z 19. století a v připraveném zátiší se nechat vyfotografovat pro soukromé album a pak s pohledem na město těchto dnů v instalované jednodenní muzejní kavárně pod secesní věží se rozloučit se vzpomínkami a vrátit se do víru současného světa v podobě soutěží, tvoření a her.

Pro děti byly připraveny soutěže o drobné ceny a hříčky pro radost jako puzzle s historickými motivy, deskové hry nebo křížovky a průzkumový test s osmi otázkami ze současných výstav - a že se s vervou připojili i rodiče netřeba připomínat.

Však i na ně v programu bylo pamatováno. Hned na terase nad zahradou se mohli vrátit do dávných školních let a roztočit si tehdejší oblíbenou hračku - káču. A dařilo se i nedařilo, vždyť nějaký ten rok již přibyl.

Zato ženy, coby věku nepodléhající parádnice, bez problémů zdobily připravené slamáky květinami, stuhami i korálky. Inu léto vládlo tomuto slunečnému dni.

Všichni bez rozdílu věku pak měli možnost v zahradním altánu vyrobit si dle své představy nebo podle dané předlohy ozdobu do domácího prostředí, ať mozaiku se secesními motivy, či motýla nebo kvítek jako památku na letošní muzejní noc.

Reklama

Výběr článků

Načítám