Hlavní obsah

Kouzlo Jeseníků očima Martina Pokorného, fotografa a milovníka běžkování

Novinky, Libuše Miarková

Nadcházející víkend si podle předpovědi počasí náramně užijí milovníci zimních sportů. V Jeseníkách hlásí výborné sněhové podmínky všechny sjezdařské areály, upraveny jsou také běžecké stopy, jež navíc slibují romantické výhledy do širokého okolí.

Foto: Martin Pokorný

Podvečerní fotografie zasněženého Pradědu.

Článek

Radost z běžkování po východních i západních Jeseníkách si užívá i Martin Pokorný z Myslechovic u Litovle. „Do svých dvaceti let jsem pouze sjezdoval. Postupem času jsem ale začal objevovat kouzlo běžeckého lyžování. Projíždíte krásnou krajinou a často si ji vychutnáváte pouze s pár přáteli a hrstkou okolních projíždějících,“ popsal své zážitky devětadvacetiletý Martin.

Na toulky zimní přírodou se vydává s fotoaparátem. Jeho hledáček nejraději zaměřuje na sněhem obalenou jesenickou scenérii v podvečerní čas, kdy během krátké chvíle pozoruje, jak se Jeseníky mění do celé škály barev.

„Jsem fotograf amatér a mám radost z každého povedeného obrázku. Některé se loni objevily na putovní výstavě Jak vidím Jeseníky v Šumperku, Rýmařově a Bruntále. Mé oblíbené hory jsem prezentoval na fotovýstavě v Tančírně v Račím údolí u Javorníku a v turistických průvodcích a mapách vrbenského Euroregionu Praděd, s nímž je radost spolupracovat. Fotografie jsem nabídl i Jeseníkům - Sdružení cestovního ruchu v Šumperku. Rovněž je využilo,“ pochvaluje si milovník jesenické krajiny z Hané.

Kam na běžky

Aktuální stav běžeckých a turistických lyžařských stop přináší webový portál bilestopy.cz. Podle nich je nyní upraveno 388 kilometrů tras ve východních Jeseníkách a 339 kilometrů v jejich západní části.

Martin Pokorný rád vyráží do stop okolo Skřítku a Nové Vsi u Rýmařova. Doporučuje výlet z Karlova na Novou Ves, Mravencovku, kolem Malého Kotle na Alfrédku, okruh Ostružná a zpět do Karlova opět přes Mravencovku, ale po jiné značené lyžařské trase.

Počasí v Jeseníkách je nevyzpytatelné a mnohdy se mění z minuty na minutu. „Běžkařské trasy prochází na mnoha místech otevřenou krajinou, která při krásném počasí nabízí úchvatné výhledy, kterými se třeba proslulé Jizerské hory nemohou tak pyšnit jako Jeseníky. Nicméně při zhoršení počasí je průjezd těmito místy často nebezpečný. Teplotní komfort je proto při běžkování velmi důležitý. Je potřeba mít s sebou dost tekutin a v neposlední řadě taky dobrou náladu,“ radí Martin, kterého těší, že milovníků běžek stále přibývá.

Pro ty, kteří jezdit na „prkénkách“ teprve začínají, doporučuje kurz vůbec první školy běžeckého lyžování v Jeseníkách. Uskuteční se od 10. do 12. února a jeho účastníci si na něm osvojí základy běžeckého lyžování v klasickém stylu.

Více informací lze získat na webu behejjeseniky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám