Hlavní obsah

Kouzelnou skříňku si v příbramské mateřské škole nemohou vynachválit

Novinky, Tomáš Vašíček

Magic box neboli kouzelná skříňka, je novou výukovou pomůckou v mateřské škole v ulici Školní v Příbrami. Naplno ji používají od března, ale již po prvních zkušenost je jasné, že ve školce s osmi třídami by se uplatnily skříňky rovnou dvě.

Foto: Tomáš Vašíček

Magic box v MŠ Školní.

Článek

Magic box je kombinací počítače, bezdrátové myši, klávesnice, dataprojektoru, projekčního plátna, které lze položit na podlahu a dvou interaktivních per. Součástí je také kreslící program a výukový program matematiky pro předškoláky. Právě fakt, že plátno o rozměrech 1,2 x 2 metry se umisťuje na zem, je velmi výhodný a praktický, jelikož děti mohou pracovat jednotlivě i ve skupince kolem plátna v přirozené poloze.

Školka realizovala nákup ze svého rozpočtu, celkové náklady včetně DPH činily 79 000 Kč. Jak se ale zdá, investice to nebyla ani trochu zbytečná.

„Již nějakou dobu jsem přemýšlela o zakoupení interaktivní tabule, ale nenašli jsme vhodné prostory, kam bychom ji umístili. Když mi známý přeposlal na e-mail nabídku s prezentační ukázkou práce dětí s MAGIC BOXEM, doslova mě nadchla. Rozeslala jsem kolegyním prezentaci, setkala se i s jejich zájmem, a když jsem se dozvěděla, že v Praze bude v rámci prodejní výstavy hraček i prezentace kouzelné skříňky, spolu se zástupkyní M. Vöröšovou jsme se na výstavu rozjely. Prvním argumentem, který nás k zakoupení přesvědčil, bylo umístění počítače i projektoru a dalšího příslušenství do jedné pojízdné skříňky. Další argument, který byl pro nás rozhodující a vlastně zastínil klasickou interaktivní tabuli, bylo umístění pracovní plochy na zem. Vyřešil se tak problém s umístěním tabule a zároveň můžeme pracovat v poloze na zemi, tedy v ideálním a přirozeném prostředí pro předškolní děti,” okomentovala první impulsy pořízení pomůcky ředitelka školy Romana Plecitá.

Nová výuková pomůcka má široké možnosti uplatnění, výborně se hodí pro grafomotorická cvičení, interaktivní hry a navíc je možné připojení k internetu, čímž se možnosti využití rozšiřují.

„Děti se vesměs na práci s MAGIC BOXEM těší, rády plní jednotlivá zadání, nebojí se nových úkolů, protože ví, že se mohou společně domlouvat, radit se. I když se chybička někdy vloudí, mohou se vrátit a úkol zopakovat. Je to skvělý doplněk výuky,” hodnotí reakce dětí ředitelka Plecitá.

„Přestože je Kouzelná skříňka pojízdná, rádi bychom zakoupili ještě jednu. Přece jen časté převážení z budovy do budovy není pro nás ideální. A tak pokud se objeví v rozpočtu na letošní rok nějaká rezerva, určitě budeme vědět, jak s ní naložíme. Jsem přesvědčena, že je to vynikající pomůcka, splňující naší představu o hře prostřednictvím moderní techniky,” dodala ředitelka.

Na Magic box a jeho využití se byl podívat také radní pro oblast školství města Příbrami Juraj Molnár. „Je to určitě výborná pomůcka, moderní a přesto se zachováním známého "učení hrou". Doporučuji pořízení i do dalších školek, pokud to jen bude trochu možné, tak budeme hledat prostředky i mimo základní rozpočty školek. Děti u plátna krásně spolupracují, pomáhají si, je vidět, že je to baví a to je základ. Navíc výukové možnosti jsou opravdu široké,” uvedl Molnár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám