Hlavní obsah

Kostýmy z pohádek Zdeňka Trošky zdobí zámek Nový Hrad u Loun

Novinky, Vít Pávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Nový Hrad v Jimlíně mezi Louny a Žatcem nabízí dva prohlídkové okruhy a Barrandovská studia v něm přes léto již tradičně vystavují pohádkové kostýmy, letos ty, které natáčel Zdeněk Troška. Unikátní a rozlehlý zámecký areál na skále odděluje krajinu Přírodního parku Džbánu a Českého středohoří.

Foto: Vít Pávek

Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun nad chmelnicemi

Článek

V krajině se tyčící mohutný zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun byl veřejnosti v celé své kráse otevřen před šesti lety. Dnes ale představuje unikátní památku v celém regionu – jak z architektonického hlediska, tak i historického.

V jeho interiérech se ukrývají gotické fresky, v České republice nejucelenější soubor malovaných záklopových stropů ze 17. století, či barokní štukatura italských mistrů z okruhu Francesca Carattiho. Klasicistní a secesní výmalba je naopak dochována v domě schwarzenberského správce velkostatku, který slouží v sezóně jako menší a luxusní "penzion".

Od 19. května do 3. září se navíc nachází v zámku výstavní expozice z Fundusu Barrandov Studia z Prahy s kostýmy z Pohádek Zdeňka Trošky. Na výstavě si připomenete pohádky Z pekla štěstí, Princeznu ze mlejna, O princezně Jasněnce a létajícím ševci či Nejkrásnější hádanku.

Samozřejmě nechybí šaty princezny Eufrozíny (Sabina Laurinová), krále Brambase (Daniel Hůlka), čertů i samotného Lucifera (Karel Gott), stejně tak i čarodějnické hábity Heleny Ružičkové a Yvetty Blanarovičové, křídla ševce Jíry (Jan Potměšil), zářivé šaty Sluneční paní (Venuše Humheyová) nebo známý čepec chůvy (Antonie Hegerlíkové). To a mnohem více najdete v kouzelných zámeckých komnatách pod malovanými stropy s ptáčky a ovocem. 

Volně je pak otevřena zámecká věž s výhledem na České středohoří, údolí řeky Ohře, masiv Krušných hor a stolové hory Džbánska. Navštívit můžete zdarma i malou barokní zahradu, podzemní stáje a sklepy s drakem (není to Bucifal, tento jimlínský má hlavu jen jednu). Zámek je navíc dnes jediným bývalým schwarzenberským zámkem, který prezentuje známý knížecí rod a jeho aktivity v severočeském regionu.

Hrad začal stavět Albrecht Bezdružický z Kolowrat na základě svolení krále Jiřího z Poděbrad ze dne 2. května 1465. Po dokončení stavby v roce 1474 vznikla i nová větev rodu, Novohradští z Kolowrat.

Novohradští z Kolowrat sídlili na svém severočeském hradě pouze jedno století, roku 1573 prodává Volf hrad své tetě Johance a strýci Janu staršímu z Lobkowicz a na Točníku, kteří si Nový Hrad drží pouze dva roky. Již zmíněný Volf se přestěhoval do jihočeského kraje, kde se snažil budovat kariéru po boku Rožmberků.

Nový Hrad měl po odchodu Kolowratů různé osudy - fungoval jako premonstrátský klášter, barokní rezidence prostopášných Varrensbachů, Šliků či Löweneggů, nebo jako lovecký zámek a velkostatek Schwarzenbergů, po nichž sloužil zámek coby zázemí JZD.

Zámek je otevřený vždy od úterý do neděle. Kromě výhodného automobilového spojení na trase Praha - Louny - Žatec, staví několikrát denně pod zámkem i přímý autobus z Prahy (bez přestupů, za zhruba hodinu cesty). K zámku je to pak 10 minut pěšky.

Nechybí ani bohatý kulturní program, zvláště letos, kdy si zámek připomíná 750 let od první zmínky o obci Jimlín a 250 let od zakoupení panství hlubockými Schwarzenbergy.

Další informace na facebooku či www.zameknovyhrad.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám