Hlavní obsah

Kostelecká zákoutí se představují nejen v dílech vítězných výtvarníků

Novinky, Pavel Pávek

Soutěž pro výtvarníky všech věkových skupin, vyhlášená radnicí v Kostelci nad Černými lesy, měla vlastně jediný cíl - upozornit, že ve městě se najde nejedno místo, které, ač není tolik známé, je často zajímavé a stojí za pozornost.

Foto: Pavel Pávek
Článek

Autoři nebyli omezeni ve volbě techniky, ani materiálu, mohli pracovat jen podle svých představa a nápadů. Místní výtvarníci poslali do soutěže kresby, oleje, fotografie a dokonce i několik audiovizuálních pohledů na město i jeho blízké okolí.

V prostorách Muzea hrnčířství jsou nyní na výstavě, která potrvá do konce listopadu, k vidění všechna soutěžící díla, dokonce se podařilo celou expozici doplnit i obrazy dalších autorů, které mají k vyhlášenému tématu co říci.

„Původně jsme plánovali pouze výstavů věcí ze soutěže, ale napadlo nás, že by byla škoda neukázat město i z pohledů výtvarníků jinak zaměřených, nebo dokonce tvořících před desítkami let. Nakonec se podařilo shromáždit tolik materiálů, že by stačily k naplnění celého muzea. Ale je tak alespoň důvod podobně tematicky zaměřenou akci zopakovat,“ uvedl při vernisáži starosta Jan Svatoš.

Vítězní autoři Renata Pacalová, Jiří Štamberský a Jiří Filipek převzali ocenění, vernisáž, která se záhy změnila v setkání ctitelů regionálního výtvarného umění, doprovodili  většinou místními melodiemi dva harmonikáři a četní návštěvníci se občas i divili, jak zajímavé kresby i obrazy mohou v blízkém okolí vznikat.

Mimo těch nejnovějších se potěšili díly autorů jako například Zdeněk Hůla, Jaroslav Veselý, Jiří Procházka, Jožka Ryšavá a mnohých dalších. Snad bez výjimky se všichni přítomní shodli, že výstava věnovaná jen Kostelci je záslužná kulturní akce, která by v žádném případě neměla být poslední.  

Reklama

Výběr článků

Načítám