Hlavní obsah

Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech se opět otevře veřejnosti

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o prohlídky šikmého barokního kostela svatého Petra z Alkantary v Karviné-Dolech stále roste. Letos proto město ve spolupráci s vlastníkem památky (římskokatolickou farností) možnosti rozšířilo.

Foto: Geocaching

Kostel sv. Petra z Alkantary

Článek

Začíná se už první červnový víkend - tedy v sobotu 4. června. Prohlídky budou pokračovat vždy o víkendech až do 4. září. O sobotách bude otevřeno od 10 do 17 hodin, v neděli od 11 do 17 hodin.

"Zájemci o prohlídku unikátní barokní památky dostanou přímo na místě informace o kostele a propagační materiály města s nabídkou dalších atraktivit včetně zámku Fryštát,  zároveň si budou moci některé propagační předměty koupit - mezi oblíbené patří sběratelská turistická známka s kostelem (ta se dá koupit jen v Karviné) a pohlednice města. Město kostel nabízí v rámci své turistické propagace spolu s fryštátským zámkem pravidelně, dokonce jsme za malou infoskládačku o kostele do kapsy (vyšla česky, anglicky, německy, polsky, rusky) dostali přede dvěma lety cenu v soutěži tiskovin pro turisty," informovala Šárka Swiderová, tisková mluvčí Statutárního města Karviná.

"Barokní kostel byl zachráněn díky OKD v poddolované části Karviné a dnes stále slouží k obřadům. Vloni město prohlídky organizovalo poprvé, byly v září a byl o ně mimořádný zájem. Jen během čtyř zářijových víkendů navštívilo kostel přes 2200 lidí a během pracovních dnů měsíce září jich byly více než dvě stovky. Téměř dva tisíce návštěvníků přitom byly přespolních – a to nejen z řad lázeňských hostů, kteří tvoří velkou skupinu návštěvníků kostela. Jezdí tam i cizinci. Prohlídky je možné si i pro skupiny objednat, víkendová nabídka je pro nejširší veřejnost a není nutné se ohlašovat," dodala Šárka Swiderová.

Kostel svatého Petra z Alkantary byl postaven v 18. století a stojí v místech, kde byl dřív jedno z center staré Karviné. Vlivem poddolování tato část města poklesla o více než 35 metrů a to způsobilo mj. sklon kostela, jež v této podobě před zbořením zachránily speciální práce v 90. letech 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám