Hlavní obsah

Kostel i zvonice na vrcholu Svatého kopečku v Mikulově dostanou nový kabát

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominanta Svatého kopečku kaple svatého Šebestiána a přilehlá kampanila se začínají měnit před očima. Na začátku června byly v rámci realizace projektu Obnova a využití kulturně-historické lokality Svatého kopečku v Mikulově zahájeny stavební práce, které potrvají rok.

Foto: archiv Město Mikulov

Oprava kampanily na Svatém kopečku v Mikulově už začala.

Článek

„Opravou kostela svatého Šebestiána a kampanily se završuje letitý projekt a naše vize záchrany křížové cesty, která je unikátní a velmi vzácná. A budeme usilovat o to, aby byla zapsána na seznam památek UNESCO,” řekl starosta města Mikulova Rostislav Koštial. 

Rekonstrukce dvou dominant na vrcholu Svatého kopečku je dotována z programu ROP Jihovýchod. „Město obdrží 85 procent dotací z předpokládaných sedmimiliónových výdajů,” upřesnila Kateřina Korandová z Městského úřadu v Mikulově.

Kromě stavebních prací na venkovních částech kaple svatého Šebestiána, zvonice a schodiště k Božímu hrobu bude taky v příštím roce ve zvonici zřízena nová expozice o historii Svatého kopečku i města Mikulova. 

Kolem zvonice vyrostlo lešení, čehož si všimne každý, kdo na Svatý kopeček pohlédne. Brzy se do nezbytného hávu oděje i kaple svatého Šebestiána a opravy se dočká i střecha kostela.

„Stávající krytina kopule z pozinkovaného plechu včetně bednění je z roku 1946, a tak je nutné ji vyměnit. Také bude vyměněna děravá krytina sakristie a všechny klempířské výrobky,“ upřesnil Josef Hromek z Městského úřadu Mikulov, který řeší stavební část projektu.

Opravena bude také fasáda, výměny se dočkají rovněž všechna okna a hlavní vstupní dveře poškozené vandaly i dveře do sakristie. Ve vnitřním prostoru kaple budou v nezbytném rozsahu opraveny jen omítky v soklové části poškozené vzlínající vlhkostí. 

Rozsah obnovujících prací u zvonice bude podle Josefa Hromka obdobný. Kromě nového kabátu a výplní okenních otvorů včetně okenic, bude opraven krov, trámový strop a zvonová stolice. „Opraveny budou také vnitřní omítky a podlahy, protože plánujeme na příští rok otevřít v kampanile expozice o historii křížové cesty,“ doplnila Kateřina Korandová. Kaple svatého Šebestiána i kampanila budou také nově chráněny před účinky blesku.

Veškeré stavební práce musí být dokončeny do června 2015. Rozhodující část týkající se zejména jejich vnějšího vzhledu však bude provedena ještě do konce letošního roku. Turistický ruch na vršku Svatého kopečku však neutichá, a právě proto je nutné, aby návštěvníci dbali zvýšené opatrnosti v blízkosti rekonstruovaných objektů a v zájmu své bezpečnosti v žádném případě nevstupovali do prostoru ohraničeného staveniště.

Na vrchol Svého kopečku povede v budoucnu také naučná stezka. Jednotlivé informační panely seznámí návštěvníky jak s přírodní rezervací a jedinečnou florou a faunou, tak s historií křížové cesty a kapličkami, které adoptovali a opravili sponzoři.

„Jsem velmi rád, že každá z kapliček má svého donátora a postupně se dodělají také jejich umělecké výzdoby. Až opravíme kostel svatého Šebestiána i kampanilu a poslední čtrnáctou kapličku za kaplí Božího hrobu, tak definitivně završíme rekonstrukci křížové cesty, díky níž se ještě více zvýší atraktivita našeho města," uvedl mikulovský starosta Rostislav Koštial.

Reklama

Výběr článků

Načítám