Hlavní obsah

Korupce a tunely nejsou ničím novým, ukazuje výstava Aféry v Národním muzeu

Novinky, Vratislav Konečný

Uplácelo se odjakživa, úsloví "Nechci slevu zadarmo", provází lidstvo od počátku. Nikdy jsme nebyli mezi ostatními národy výjimkou, vždy se kradlo a podplácelo, pomlouvalo a mordovalo. Aféry velké i malé se dostaly mezi veřejnost až medializací. I o tom je výstava v pražském Národním muzeu.

Foto: Vratislav Konečný

Aféry, který hýbaly od Rakousko-Uherska státem až do roku 1989, ty novodobé by se sem nevešly.

Článek

Nikdy nevystavený zlatý Ferdinand

Aférová expozice je součástí rozsáhlého tématu Peníze, který představuje nejen platidla, papírová i kovová na našem území, ale má jako chobotnice daleko širší záběr.

Nabaluje se to na sebe po pořádku, takže uvidíte nejen nikdy zatím nevystavený zlatý stodukát Ferdinanda III., o jehož peněžní funkci se odborníci přou. Zlatý obr, kterého je na světě jen šest kusů, jistě nesloužil jako platidlo. Vynikající ražba z roku 1629 se spíše přisuzuje pamětní minci za uzdravení panovníka.

Přístup do místnosti, kde tento skvost vystavují, je vyveden jako vstup do bankovního trezoru. Kromě toho uvidíte největší český briliant, mincovní poklad, takzvaná Fabergého vejce, unikatní otvírací vajíčka skrývající miniatury, vzácné dárky vysoké šlechty a boháčů, častý předmět padělatelství, v hale muzea si můžete potěžkat zlatou bankovní cihlu. Dvanáct a půl kilo ryzího zlata budete mít v ruce asi poprvé.

Lži, pomluvy, krádeže... - nic nového

Zpět k aférám – i v těch prvorepublikových se jednalo o úplatky za doly, líh, šmelinu, narazíte ale i na sport, třeba na přestup legendárního Pepiho Bicana, Praha za něj zaplatila neuvěřitelnou láci. Jakou? Jděte se podívat.

Skandály jsou předestřeny formou novinového papíru přebíhajícího mezi válci rotaček. Narazíte i na milostná dobrodružství filmové star Adiny Mandlové. Její večerní róba je zde vystavena, také osobní předměty předních osobností prvorepublikového života - Edvarda Beneše, Karla Kramáře, Aloise Rašína.

Je tu popsána například tzv. lihová aféra - prvorepublikový politik, předseda senátu, agrárník Karel Prášek zneužil přibližně 30 miliónů korun z lihovarnického dispozičního fondu, z nichž 3 milióny použil k uplacení odborářského předáka a vedení kina, které patřilo národně-socialistickým odborům.

Také uvidíte zlatou platební kartu Viktora Koženého z roku 1993. Dále největší poklad historického stolního stříbra u nás, šperky Emy Destinové a Naděždy Kramářové. Též první vydání Smithova stěžejního díla Bohatství národů z roku 1776 z Národní knihovny ve Vídni...

Prachy hýbou světem

Protože peníze vším hýbou, ostatní expozice jsou tomuto tématu přizpůsobeny, zčásti v interaktivních detailech – část se dá sledovat na obrazovkách, část je zvuková.

V ostatních pasážích najdete třeba hrací karty, stolky, různá míchací zařízení, film o hazardu, připomíná se i éra hudební třeba kytarami P. Jandy nebo P. Hammela. K tomu si můžete v nahrávacím ministudiu namixovat trochu hudby, na dotykové obrazovce najít skryté prvky na bankovkách.

Nechybí ani koutek pro děti, mohou si zahrát na detektivy nebo návrháře bankovek.

Muzeum připravilo s pomocí nejen svých sbírek, ale i dalších institucí velmi poučnou výstavu, najdete si tu svá témata.  A kdyby vám došel humor, třeba vás pobaví trochu nezvyklý, ale značně rozšíření komiks Opráski s čéskí historie 20. století.  

Výstava potrvá do 11. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám