Hlavní obsah

Kordíkovi opět nadchli rajhradské seniory

Novinky, Jiří Smutný

Rodinná cimbálová muzika Pavla Kordíka z Kroměříže zavítala v úterý 30. srpna již po druhé do Akátového domu v Rajhradě. Obyvatelům domova pro seniory i veřejnosti zahrála a zazpívala kolekci lidových písní. Pro nejmladšího člena skupiny, jedenáctiletého Františka, to byla koncertní premiéra.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Pro úspěch koncertu je důležité, jak interpreti dokáží zaujmout publikum. V tomto případě se to podařilo opět měrou vrchovatou. Známé moravské lidové písně si s nimi notovali nebo přímo zpívali mnozí senioři po celý koncert.

Je zřejmé, že všichni Kordíkovi mají kladný vztah k hudbě a písničkám, přestože je to u nich „jen“ koníček. Děti sice navštěvují základní uměleckou školu, ale na profesionální dráhu hudební nebo pěveckou zatím nepomýšlejí a chtějí se v budoucnu věnovat jiným oborům. I manželé Kordíkovi mají koncertování pouze jako jednu ze dvou důležitých „zábav“. Tou druhou je vinařství, kterému se v Kroměříži věnují mimo svoje oficiální povolání.

Přestože mají všichni co dělat, jako hudební skupina vystupují již zhruba dva roky. Jak prozradila paní Miroslava Kordíková, „zavinila“ to dcera Hana, která chtěla hrát na cimbál. A ostatní se přidali.

Rodinnou hudební skupinu dnes tvoří otec Pavel (kontrabas), dcery Pavlína (housle), Miriam (housle) a Hana (cimbál) a syn František (violoncello). Všichni vystupují v krojích. Maminka Miroslava je ukryta v davu posluchačů v civilním oděvu a vše bedlivě sleduje. Od ostatních diváků se odlišuje tím, že si děti a manžela fotografuje a zpívá s nimi všechny písničky.

Reklama

Výběr článků

Načítám