Hlavní obsah

Korálkový šperk v módě letošního léta

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí připravilo na letní měsíce od 21. června do 12. srpna prodejní výstavu šperků z korálků a z polymerové hmoty Fimo, které napoví, jak přizdobit letní oblečení.

Foto: Stanislava Dvořáková

Barevná fantazie kombinace lístečků s korálky vytvářející představu jarního květu.

Článek

V dřívějších dobách se pro výrobu šperků používaly materiály jako zlato, stříbro, drahé kameny a platina. V současné době stejná krása byla objevena ve skle a skleněných korálcích i upravené umělé hmotě, které tak vstoupily do každodenního života ve formě originálních uměleckých drobností a staly se doplňkem letního oblečení, sportovního, denního i večerního.

Při úvodním otevření výstavy autorky vystavených šperků, Eliška Paculová a Daniela Dostálová, doprovodily vysvětlením jejich vznik. Prohlídka skleněných vitrín sice zaujala především ženy, nechybělo však ani několik mužů.

Elišku Paculovou od dětství učarovala třpytivá krása korálkových vánočních ozdob. Nyní, před čtyřmi lety, se její zálibou stalo tvoření šperků. Nejprve to byla technika zvaná Tiffany, což je práce se sklem, bruskou a cínem. Pro nevyhovující podmínky potřebného prostoru přešla na drátkování, ketlování a nakonec se vzpomínkou na oblíbené korálky na šitý šperk.

Poznala však, že výsledek vytvořeného dílka je odvislý na odborných znalostech. Tak pomocí korálkových kurzů a rad na internetu si osvojila mozaikový, křížkový a cihlový steh včetně tzv. rybí kosti. I korálky bylo nutné třídit podle různých tvarů na mačkané, broušené, s jednou či dvěma dírkami. Další znalosti si doplnila obšíváním skleněných pecek, různých upravených kamenů zakoupených v květinářství, mušlí i knoflíků. Spojovacím materiálem se staly speciální nitě, tenký drátek nebo slabý rybářský vlasec.

Postupem času se tato její záliba doprovázená bohatou fantazií měnila v malé umělecké předměty, které svou originalitou a šarmem způsobovaly radost blízkým. Nyní se staly i ozdobou výstav, kdy si zejména cení, jak v závěru informací o své práci uvedla, starých korálků po babičce. Takové se dnes již nevyrábějí a v nich je skryt dávný příběh a přinášejí štěstí.

Dalšími vystavenými výrobky ze sortimentu bižuterie byly četné přívěsky a náušnice. I jejich výrobu představila jejich autorka, Daniela Dostálová, slovním doprovodem.

Výrobě šperků z polymerové hmoty Fimo se věnuje již rok. Jedná se vlastně o modelínu, fungující na bázi moduritu, která se vyrábí v mnoha barvách a odstínech a po vytvoření výrobku se zapéká v troubě. Po vytvrdnutí si zachovává pružnost, je příjemná na dotyk a pro lehkou váhu je optimálním materiálem pro využití v bižuterii. Po dokončení se dále upravuje lakováním, zaléváním křišťálovou pryskyřicí, povrch je upravován akrylovými barvami, barevnou folií, stříbrnými a perleťovými glitry či práškem s metalickým efektem.

Díky ruční výrobě neexistují dva stejné kousky, každý je svým způsobem originál. To je krása ručně vyráběných věcí.

Výstava tak potvrdila, že se do módy znovu vrací šperky vytvořené z korálků a bižuterie, jejichž hlavní předností je ruční výroba a originální design, přinášející krásné detaily s puncem výjimečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám