Hlavní obsah

Kopeček kremžské, nebo s fernetem? Zmrzlinárna ve Stráži pod Ralskem nabízí na 300 druhů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jíme sice očima, jak se říká, ale sliny na jazyku už čekají, co do pusy plácneme. Vyhlášená cukrárna H. V. Schwarzkopf ve Stráži pod Ralskem praská stále pod náporem návštěvníků. Z kdysi pouličního prodeje z okénka se rozšířila a „ještě to nemáme hotové,“ dodává spolumajitelka Ivana Jablonovská.

Foto: Vratislav Konečný

Ivana Jablonovská ve svém království

Článek

Na tři stovky chutí

Provozovna nabízí cukrářské výrobky, zákusky i svatební dorty, ale slávu jí přinesla výroba italské zmrzliny. Většinou jí nabízejí denně přes stovku druhů (asi 140), v repertoáru jsou ale stovky tři.

„Příchutě vymýšlím sama, něco se nepovede, ale zákazníci neobjednávají jen vyzkoušené a tradiční, zvědavost jim nedá, chuťovým pohárkům předhodí i něco zcela neobvyklého. Ostatně například vaše hořčičná, jak vám chutná?“ ptá se paní Jablonovská.

Chutná, je výtečná, výrazná. Zmrzlinu nejdříve kupovali hotovou, pak si řekli, že zkusí vlastní. Zkusili a od té doby vyrábějí, majitelem je partner Heinrich Valentin Schwarzkopf. Nabízejí zmrzliny diabetické, pamatují i na alergiky, kteří nesmějí lepek.  

U pultu je nával, ono dá chvíli přemýšlení, kterou příchuť vybrat. Prodavačky trpělivě čekají s kovovými naběrátky, občas musejí zákazníkům odpovídat, když si tito nejsou jisti, co se skrývá za názvy.

„Tak zkusíme štrúdlovou?  K tomu třeba makovou a něco s rumem,“ rozhoduje u pultu za společnici postarší pán. Několik nabrání a už je kornout plný. V repertoáru jsou zmrzliny ovocné, alkoholové, sýrové, masové, mléčné, bezlepkové, speciality. Paní Jablonovská nejraději zmrzlinu teplou.

Co vidí, to zmrzlinuje

„Dokážu udělat zmrzlinu ze všeho,” neholedbá se, protože je to pravda. Něco uvaří, nebo jí někde něco zachutná, hned přemýšlí, jak z toho udělat pochoutku.

„Vařím svíčkovou a už ji vidím zmraženou, čabajka, to je přece chuťová paráda, ale musí být kvalitní surovina, z Itálie jsme dováželi výborný koncentrát rebarbory, ale ježto jsme u nás byli jediní, kdo to dělal, Italové se na nás vykašlali,” říká Jablonská.

Hodně veselá polízanice

Oblíbené jsou alkoholické, jedna paní prý dávala kopeček slivovicové za kopečkem, při cestě k autu byla značně veselá.

Největší lízačkou ale byla zákaznice, jež si nechala nandat 24 kopečků. Nedokážu si představit, jak dlouho na to musela vyplazovat jazyk, hlavně pak, když šly chutě do žaludku jako do výlevky jedna přes druhou.

Provozovna získala řadu ocenění, včetně známky regionálního produktu.

Prkno na vodě, to je mela

Zmrzlinárna stojí u silnice kousek od vodní nádrže s unikátním vlekem na wakeboarding, vodní podobu snowboardingu.

Cable Wake Park Stráž pod Ralskem je sportovním areálem pro provozování vodního lyžování, wakeboardingu, wakeskatingu a kneeboardingu. Jezdí sem i kiteboardisti. Vlek má délku 830 m, s 8 závěsy a na vodě je 8m a 16m boardslide (lochneska), dvakrát kicker, funbox a barel.

Dívat se na skoky, obraty, ale i pády je hezká podívaná, bude se vám to určitě líbit, jezero je mělké, asi 2 metry hluboké.

Kolem vede cyklostezka, okolí má kdysi významné město těžby uranové rudy parádní.

A s čím je zmrzlina s názvem Já nevím? Přijeďte to vyzkoumat.

Reklama

Výběr článků

Načítám