Hlavní obsah

Koniklece v přírodní rezervaci Kamenný vrch již pomalu odkvétají

Novinky, Kamil Pokorný

Na desítky tisíc fialových konikleců velkokvětých se ještě lze v těchto dnech podívat v přírodní rezervaci Kamenný vrch, kousek nad brněnskými paneláky stejnojmenného sídliště, ale také na Stránské skále, nacházející se na opačném okraji Brna.

Foto: Kamil Pokorný

Konikleců se nachází v chráněné lokalitě Kamenný vrch přes 50 000!

Článek

Podle ekologů roste v rezervaci Kamenný vrch na dvanácti hektarech zhruba 55 000 konikleců a proto se jedná o zcela unikátní lokalitu, jednu z největších. Na území je také více než 250 druhů rostlin, z toho asi pětina patří mezi ohrožené.

Koniklec velkokvětý je silně ohrožený rostlinný druh. V České republice původně rostl pouze na jižní Moravě. Je to bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají zvláště proti sluníčku, jako sametové.

Kamenný vrch byl vyhlášen rezervací již v roce 1978, právě kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Je to jedna z mála typicky stepních oblastí v naší zemi. Rezervace je volně přístupná, je však nutno se chovat šetrně k přírodě, nechodit mimo výrazné cesty, nenechat pobíhat psy ani děti přes rozkvetlé louky. Ekologické sdružení Rezekvítek zde na to upozorňuje i četnými informačními tabulemi a dřevěnými zátarasy a vybízí, abychom tento chlupatý poklad uchránili i pro další generace.

Podobně to platí v chráněné krajinné oblasti Stránská skála, kde koniklece kvetou zpravidla o dva až tři týdny později. Je to dáno větším výskytem větrů především na jižním pozvolném svahu, kde se vyskytují koniklece nejčastěji. Ojediněle dokonce i v bílém provedení. Celkově zde jejich množství zdaleka nedosahuje hustoty jako v lokalitě Kamenný vrch, přesto se lze potěšit několika metrovými hloučky těchto křehkých, zákonem chráněných překrásných květů a rostlin.

Je tedy nejvyšší čas, vzít fotoaparáty a křehkou krásou se potěšit, než odkvete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám