Hlavní obsah

Koncert v montážní hale? Někomu to možná připadne jako šílený nápad

Novinky, Dana Ehlová

To jsou slova Ing. Luboše Moravce, ředitele dobrušské firmy Koenig & Bauer, která je druhým rokem partnerem MHF F. L. Věka a kde se letos uskuteční vrchol celé dosavadní historie festivalu. Unikátním místem slavnostního koncertu ke 100 letům republiky bude velká montážní hala s prvotřídní akustikou.

Foto: Dana Ehlová (archiv)

V montážní hale firmy Koenig & Bauer v Dobrušce proběhne 23. září největší koncert dosavadní historie hudebního festivalu F. L. Věka.

Článek

Vaše firma Koenig & Bauer se 23. září stane přímým svědkem dosavadního vrcholu MHF F. L. Věka, když v jedné z výrobních hal proběhne koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu a violoncellisty Emila Rovnera. Za jakých okolností se zrodil tento nápad?

Nápad se zrodil asi před rokem u kávy s Pavlem Svobodou (pozn.: umělecký ředitel festivalu), kdy mně pošeptal svůj sen uspořádat koncert symfonického orchestru v industriální zóně. Ihned jsem mu nabídnul naší montážní halu, pan Svoboda se toho okamžitě chytil a já jsem už potom neměl sílu o tom zapochybovat. Možná to někomu připadne jako šílený nápad, ale kdo může říct, že bude mít koncert významného symfonického orchestru pro stovky posluchačů ve výrobním provozu? Takovou akci v oblasti klasické hudby v Dobrušce nepamatuji a určitě se v nejbližší době nebude opakovat.

Přibližte stručně jednotlivé fáze přípravy prostoru, který má podle atestu skvělou akustiku a kde bude znít Symfonie e moll Novosvětská světa Antonína Dvořáka?

Koncert se bude konat v hlavní montážní hale, kde nebudou probíhat zvláštní úpravy. Musíme ale do té doby zrekonstruovat další prostor, kam část montáže po dobu koncertu přesuneme. Máme s tím vzhledem k obecnému zaneprázdnění stavebních firem nemalé problémy, ale doufám, že to zvládneme.

Má vaše firma v plánu spojit své jméno s festivalem i v budoucnu?

Hudební festival podporujeme již druhým rokem, a pokud se naší firmě bude i nadále dařit, rádi v tom budeme pokračovat. Naše firma má zájem se prezentovat především v našem blízkém okolí. Festival má svojí tradici a vysokou uměleckou hodnotu. Z tohoto důvodu je pro nás důležitý marketingový partner.

Festivalu se účastníte několik let. Co vám osobně přináší klasická hudba a na jaké koncerty vzpomínáte nejraději?

Festival rád navštěvuji již mnoho let. Od samého začátku zde vystupují velmi kvalitní umělci. Mě nejvíce zaujaly koncerty Ivana Ženatého a Josefa Špačka. Velmi oceňuji nasazení a obětavost organizačního týmu. Všem, kteří se o festival obětavě starají, náleží velký dík.

Reklama

Výběr článků

Načítám