Hlavní obsah

Koncert skupiny Sto zvířat na podporu handicapovaných sportovců rozpumpoval Klatovy

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 6. října v kulturním domě v Klatovech vystoupila skupina Sto zvířat na podporu handicapovaných sportovců. Více než stovka lidí, která dorazila, brala koncert jako skvělý mejdan a pochvalovala si úžasnou atmosféru. Předsedou pořádající organizace Lenox je Ing. Lukáš Kroupa (29) z Prahy.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Předsedou organizace Lenox je Ing. Lukáš Kroupa

Článek

Můžete nám organizaci Lenox představit?

Historie organizace je poměrně dlouhá. Lenox se věnuje primárně florbalu na elektrických vozících, kolektivnímu sportu pro osoby se zdravotním postižením. Pořádá ale také několik kulturních akcí pro širokou veřejnost v Klatovech za účelem získání finančních prostředků na svoji činnost. K samotnému sportu jsem se dostal při studiu na VŠ v Praze, kde jsem bydlel na kolejích spolu s dalšími vozíčkáři, kteří studovali na stejné škole, Metropolitní univerzitě, a vlastně oni už tehdy zakládali pražský tým a oslovili mne, jestli bych si to nechtěl zkusit. O dva roky později vznikla myšlenka, že bychom mohli založit organizaci, která bude působit i v Plzni. Takže naše organizace Lenox má sídlo v Plzni a vznikla v roce 2012.

Organizace Lenox působí již šest let. Jaké děláte akce?

V rámci kulturního programu Pomáháme smíchem, jenž je podpůrný pilíř pro činnost sportovního klubu Indians Plzeň, připravujeme kulturní akce v Klatovech. Jde zejména o pořad Na stojáka live, který děláme od roku 2013 v klatovském KD každoročně. Druhá akce, kterou jsme vymysleli, je Ples handicapovaných. Připomínám, že již 4. Ples handicapovaných proběhne v sobotu 27. října od 19 hodin v KD v Klatovech. Letošní novinkou je koncert skupiny Sto zvířat. Oslovil jsem pražskou skupinu pod vedením Honzy Kaliny, protože jejich styl hraní se mi líbí. Je to taková veselá, taneční skupina. Skupina Sto zvířat se v Klatovech představila poprvé v rámci svého turné Elephantour.

Jakou návaznost máte vy sám na Klatovy?

Já odtud pocházím, Klatovy jsou moje rodné město. Mám k městu vřelý vztah, mám zde rodinu a přátele. Jinak bydlím v Praze.

Co říkáte na dnešní účast lidí, kteří přišli na koncert?

Účast je dobrá. Jsme velmi rádi, že lidé si cestu na koncert našli a doufám, že si ho užijí. Jak už jsem řekl, organizace Lenox hraje florbal na elektrických vozících, což je vlastně jediný kolektivní sport v České republice pro osoby s nejtěžším tělesným handicapem, a jsme rádi, že tenhle sport můžeme provozovat i díky našim partnerům, kam patří mimo jiné i Městské kulturní středisko v čele s paní ředitelkou Ing. Věrou Schmidovou. Tato spolupráce je pro nás velmi důležitá a přínosná, stejně jako další partneři - město Plzeň, Plzeňský kraj. Mezi naše nevýznamnější podporovatele patří i několik regionálně významných firem, např. Šumavské zahrady, Alfa Software, Aerotech, či Dragon press Klatovy. Největší odměnou na těchto kulturních akcích pro nás ale je, když se lidé dobře pobaví a odnesou si nějaký zážitek, na který budou dlouho vzpomínat, byť finance jsou pro nás také důležité.

Máte nějaký svůj sen, který byste si chtěl, jako předseda organizace, splnit?

Chtěl bych, aby se tento sport dostal mezi další lidi, aby se lidé na vozíčcích mohli tomuto sportu věnovat a také abychom prostřednictvím právě i kulturních akcí, které děláme, odbourali sociální a společenské bariéry. Abychom prostě ukázali, že se dokážeme bavit a žít naplno jako všichni.

Reklama

Výběr článků

Načítám