Hlavní obsah

Koncert k dvacátému výročí Studentského komorního orchestru

Novinky, Tomáš Majliš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 10. října v 18 hodin se v sále Janáčkovy konzervatoře v Ostravě uskuteční koncert k 20. výročí založení Studentského komorního orchestru při ZUŠ V. Petrželky. Jako sólisté vystoupí japonská houslistka Shizuka Ishikava a ostravský rodák, houslista Jiří Vodička.

Studentský komorní orchestr při ZUŠ V. Petrželky

Článek

Studentský komorní orchestr (SKO) vznikl v roce 1991 z popudu několika bývalých žáků školy, kteří se nechtěli s hudbou rozloučit ani při studiu na nejrůznějších vysokých školách nebo při zaměstnání. Dirigentem a organizátorem činnosti tohoto amatérského tělesa se stala tehdejší ředitelka školy Věra Mazurková. Funkci uměleckého vedoucího nedlouho poté přijal Václav Holek, člen Janáčkovy filharmonie Ostrava a Janáčkova komorního orchestru.

Během své dvacetileté existence se orchestr zúčastnil řady zahraničních koncertů (např. v Polsku, Švýcarsku, Japonsku). V roce 2005 byl SKO spolupořadatelem koncertu, na němž jeho hráči vytvořili společně s hráči dalších 11 zemí Světový studentský orchestr.

Mezi největší úspěchy orchestru patří mimo vítězství v několika celostátních kolech soutěží ZUŠ především účast v rozhlasové a televizní soutěži Concerto Bohemia (2000), kterou završil titulem absolutního vítěze a zúčastnil se vysílání České televize a Českého rozhlasu ze Španělského sálu Pražského hradu.

Orchestr vždy tvořili hráči, mezi kterými byl často velký věkový rozdíl. Nejmladší hráči se tak mohli zlepšovat vedle svých zkušenějších spoluhráčů, které po jejich odchodu nahrazovali. V průběhu 20 let se tak v SKO vystřídalo více než 60 hráčů. 

Na chystaném koncertě zazní skladby E. Griega, L. Janáčka, A. Vivaldiho a mnoha dalších. Plakát koncertu je možno stáhnout zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám