Hlavní obsah

Koncert Hravá klasika aneb Pocta slovanskému hudebnímu dědictví zazní v Janovicích nad Úhlavou

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek 28. února od 19 hodin bude stará radnice v Janovicích nad Úhlavou hostit koncert pod názvem Hravá klasika aneb Pocta slovanskému hudebnímu dědictví. Akci pořádá Městská knihovna Janovice nad Úhlavou a město Janovice. Vstup na koncert je zdarma.

Foto: ilustrační foto Městská knihovna Janovice nad Úhlavou

Koncert Hravá klasika aneb Pocta slovanskému hudebnímu dědictví zazní v Janovicích nad Úhlavou

Článek

Na koncertu vystoupí trio vynikajících muzikantů: housle – Štěpán Pražák (primárius Dvořákova kvarteta a Smyčcového kvarteta Českých filharmoniků), harfa – Barbora Plachá a violoncello – Petr Nouzovský (přední český sólový violoncellista).

V programu zazní Španělská serenáda A. Glazunova, Ruská romantická píseň M. I. Glinky, Largo z Novosvětské symfonie A. Dvořáka, Sonatina pro housle Op. 100 A. Dvořáka, Vltava B. Smetany, Sonata pro harfu, housle a violoncello č. 4, Op. 3 J. B. Krumpholtze a další.

Barbora Plachá - harfa

Barbora Plachá hraje nejen klasickou hudbu, ale ráda se účastní i vícežánrových projektů. Publikum ocenilo Barboru za její poetickou interpretaci a hudební cit a patří k předním sólovým harfistkám mladší generace. Získala ocenění v národních a mezinárodních harfových a komorních soutěžích v České republice, Slovinsku, Polsku a Belgii.

Jako koncertní umělkyně se představila po celé Evropě i ve světě (Čína, Mexiko). Kromě belgického krále Alberta II. v roce 2017 hrála také pro norského krále Haralda V. k jeho 80. narozeninám. Její vystoupení byly zaznamenány na národních rozhlasových programech Radio Classic a Český rozhlas 2 – Vltava, Český Rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Jazz a v Norsku na NRK Klassisk.

Petr Nouzovský - violoncello

Petra Nouzovského, který se řadí mezi nejlepší evropské violoncellisty své generace, můžeme slyšet na mnoha prestižních pódiích (Concertgebouw v Amsterdamu, Festivalový sál Bad Kissingen, Čajkovského sál v Moskvě, Herkules sál v Mnichově). Jeho hra je hodnocena superlativně pro svou svrchovanou technickou noblesu kloubící se s originální hudebně tektonickou výstavbou jím interpretovaných skladeb.

Je pravidelným hostem Pražského jara, MHF L. Janáčka a Dvořákovy Prahy. V minulých sezónách se představil v Německu, Číně, Japonsku, New Yorku, Estonsku, Polsku, a to v recitálech, komorních koncertech, nebo za doprovodu orchestrů (Krakow Philharmonic, Philharmonie Südwestfalen, Slovenská filharmonie).

Petr Nouzovský studoval na Pražské konzervatoři, Hudební fakultě AMU v Praze, Vysoké hudební škole v Drážďanech a na Královské konzervatoři v Madridu. Kromě pozvání na Piatigorského seminář v Los Angeles absolvoval mistrovské kurzy u Mstislava Rostropoviče, Borise Pergamenschikova a Lynna Harrella. Zahrál 1800 koncertů ve 40 zemích světa.

Štěpán Pražák - housle 

Absolvoval plzeňskou konzervatoř u Radky Beranové a Romana Fedčuka. Již během studia na konzervatoři spolupracoval jako sólista s orchestrem Divadla J. K. Tyla v Plzni. Účastnil se mnoha domácích i zahraničních mistrovských kurzů a stal se laureátem národních i mezinárodních soutěží.

Jako sólista spolupracoval s řadou profesionálních orchestrů a vystoupil na mnoha domácích i zahraničních festivalech. Pravidelně spolupracuje se souborem Musica Bohemica a na svých koncertních turné po Evropě vystupuje s ruským pianistou Michaelem Kravtchinem. Je primátem Dvořákova kvarteta a primáriem Apollon Quartet.

Reklama

Výběr článků

Načítám