Hlavní obsah

Komplexu Skanzen v Modré u Velehradu přibyla další atrakce

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvního březnového dne mají návštěvníci areálu Skanzen další možnost poznat něco zajímavého. Po rozsáhlé rekonstrukci bylo otevřeno pro veřejnost největší terárium na Moravě. Leží v Modré těsné blízkosti populárního Archeoskanzenu z doby Velké Moravy.

Foto: Zdeněk Urbanovský
Článek

Areál Skanzen je ukázkově koncipovaný komplex zaměřený především na vzdělávání a poučení. Nutno říci, že to dělá zábavnou a názornou formou.

Historii je věnován Archeoskanzen z období Velké Moravy, který stojí v místě původních archeologických nálezů, o životě ve vodě a okolí vodních toků vypovídá expozice Živá voda, Centrum Slováckých tradic obsahuje mj. muzeum vinařství. Neschází ani služby nezbytné pro turisty - parkování, stravování, ubytování aj. Některé činnosti zajištuje obec, jiné podnikatelé či neziskové organizace.

Nově otevřené terárium - to jsou především ještěrky, hadi, pavouci, želvy, žáby, štíři- a to jak z pralesního prostředí, tak z pouští a polopouští. Zcela jistě zaujmou jak malé, tak velké. 

Je totiž opravdu se na co dívat. V desítkách terárijních ubikací se prohánějí barvami hrající chameleoni, bazilišci, různé druhy varanů. Milovníky hadů potěší pestrá korálovka či červené užovky. Zajímavé je setkání s velkými anakondami či sametově hebkým hroznýšem. Seznámit se můžete dokonce s jedovatou "plivající" kobrou červenou.

Nebezpečí nehrozí, kobru od návštěvníků odděluje sklo terária. Jedovaté jsou také "šípové žáby" - pralesničky. Jed těchto barevných žabek jihoameričtí indiáni používali na hroty svých smrtících šípů. 

Zajímavé jsou také želvy, zejména dravá kajmanka, prohlédnete si i dospělého kajmana, což ovšem není želvák, ale druh krokodýla.

Terárium je otevřeno každý den od 9 do 18 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám