Hlavní obsah

Komiksy zdobí vyšetřovny dětského oddělení Vítkovické nemocnice

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovny dětského oddělení Vítkovické nemocnice nově zdobí pětice komiksových kreseb, které vytvořily žákyně Základní umělecké školy Viléma Petrželky v Ostravě. Umělecká díla vznikla v rámci akce „Děti dětičkám a dětem“, která je společným projektem výtvarného oddělení umělecké školy a nemocnice.

Foto: archiv nemocnice

Mladé talentované umělkyně se svým učitelem akademickým malířem Karlem Hercíkem při slavnostním představení svých obrazů.

Článek

Spolupráce Vítkovické nemocnice a výtvarného oddělení Základní umělecké školy Viléma Petrželky probíhá prostřednictvím akce „Děti dětem a dětičkám“ již od roku 2006. V rámci této akce vytvářejí žáci umělecké školy pravidelně díla pro dětské oddělení nemocnice, kde jsou využita k výzdobě prostor. 

„Pod vedením akademického malíře Karla Hercíka byla v letech 2006, 2008 a 2010 postupně vytvořena díla, která zdobí a zútulňují prostory chodby a jídelny dětského oddělení. Nyní ke stávajícím čtyřiadvaceti obrázkům připojujeme na vyšetřovnách dalších pět, které jsou opět nádherné a opravdu povedené. Věřím, že se tyto obrázky zapojí do pozitivního vnímání zdravotnického prostoru, kde se snažíme pomáhat těm nejmenším,“ hodnotí MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

Díla z nové série, jejímiž autorkami jsou žákyně Kristýna Janyšková, Bára Oháňková, Lucie Lazarová a Adéla Kuchařová, mají podobu komiksů a jsou zpracována digitálním tiskem na omyvatelné plátno podle kolorovaných perokreseb formátu A3. Obsahově na nich lidé najdou například příběhy z návštěvy zoologické zahrady nebo příhodu s revizorkou v městské hromadné dopravě.

Pětice obrazů byla na dětském oddělení Vítkovické nemocnice, v 5. patře pavilonu I slavnostně uvedena za přítomnosti autorek kreseb, vedení nemocnice, zaměstnanců oddělení i starosty městského obvodu Vítkovice Petra Dlabala. 

„Velké poděkování patří Karlu Hercíkovi, který je obětavým umělcem a zde v nemocnici se snaží prostřednictvím svých žáků zpříjemnit pobyt těm, kteří jsou hospitalizováni nebo zde pracují. Stejně tak ale děkuji i děvčatům, která možná poprvé v životě vystavují svá díla nejen ve škole, ale i veřejně v lidském živém prostředí. V neposlední řadě pak patří poděkování i Vítkovické nemocnici, že toto všechno umožnila,“ řekl během slavnostního uvedení starosta městského obvodu Vítkovice Petr Dlabal.

Reklama

Výběr článků

Načítám