Hlavní obsah

Komentovaná prohlídka výstavy o zakladateli galerie přilákala desítky zájemců

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Ve čtvrtek 20. února proběhla v klatovské Galerii u Bílého jednorožce komentovaná prohlídka výstavy Vladimír Levora (1920–1999), zakladatele galerie na Klenové, kterou vedl kurátor Mgr. Michal Lazorčík. Výstavu připravila Galerie Klatovy / Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku Mgr. Michal Lazorčík, kurátor výstavy Vladimír Levora (1920 - 1999)

Článek

Účast desítek posluchačů byla odměnou za ten obrovský kus práce na výstavě Vladimír Levora, který kurátor Michal Lazorčík odvedl s podporou klatovské galerie.

„Vladimír Levora byl a dodnes je znám v Plzeňském kraji, v místech, kde žil, jako zakladatel Okresní galerie na zámku Klenová, jako autor knihy Ze stalinských gulagů do československého vojska a hlavně je ve zdejším povědomí znám jako malíř krajin z tohoto prostředí. O jeho malířské práci přece není mnoho napsáno, kromě krátkých, často režimních recenzí z 50. let, kdy vystavoval s výtvarníky Plzeňska, které radily umělcům, jak se ještě více přiblížit pracujícímu lidu, a několika úvodních slov Miroslava Kudrny. Ten Levorovi zahajoval poslední velkou výstavu ještě za malířova života v roce 1991 v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech. Tato výstava si proto dává za úkol přiblížit jeho životní linii související s výtvarnou prací, pro kterou byla stěžejní krajinomalba Pošumaví zachycovaná olejem na plátně, a akvarely na papíře. Tematicky však nebyla osamocená, ve své tvorbě maloval výjevy z městského života, vzpomínky na válku, květinová zátiší, a významnou, i když ne tak velkou část tvořily portréty hlavně rodinných příslušníků a přátel,” řekl Michal Lazorčík.

Levora byl plodným malířem, když uvážíme, že se malování nevěnoval v určitých životních úsecích tak intenzivně, jak by asi sám chtěl. Jeho výtvarné směřování nejdřív zabrzdila válka, následně roční vězení ve Valdicích, také v čase svého působení na Klenové ho starost o nově vzniklou galerii v historických objektech často odváděla od malování.

„Při mapování autorova díla a přípravě výstavy byla největší potíž v tom, že si nevedl evidenci své tvorby a následně jejího prodeje. Jeho práce se hodně prodávaly přes tehdejší státní podnik Dílo v Plzni jak za komunismu, tak i po roce 1989. To mělo za následek, že kromě umístění v několika galeriích a veřejných institucích se většina prací nachází v soukromých sbírkách. Jeho obrazy a akvarely se prodávaly hlavně v regionu, kde působil, často zachycované krajiny Pošumaví a výjevy z venkovského a městského života našly své odběratele v lidech, kterým bylo toto prostředí známé. Právě tito lidé z domácího prostředí tvořili základní kameny výstavy a katalogu, protože i dnes má Vladimír Levora mnoho obdivovatelů a sběratelů, kterým na jeho odkazu záleží a kteří nám pomáhali při hledání dalších a dalších obrazů,” doplnil kurátor.

Další doprovodné programy k výstavě

V sobotu 29. února ve 14 hodin proběhne v Galerii U Bílého jednorožce výtvarná dílna pro rodiče s dětmi k výstavě Vladimír Levora, kterou povede Bc. Vlasta Hrabětová.

Ve čtvrtek 12. března v 17 hodin proběhne v galerii druhá komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Mgr. Michalem Lazorčíkem.

Záštitu nad výstavou převzalo Ministerstvo kultury České republiky a Mgr. Rudolf Salvetr, starosta města Klatovy.

Výstava Vladimír Levora potrvá do 15. března.

Otevřeno: úterý až neděle 10 – 12 a 13 - 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám