Hlavní obsah

Komenského sady v Ostravě hostily mezinárodní setkání jízdních policií

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné počasí, modrá obloha, zelené stromy, horko, perfektní organizace Městské policie Ostrava. To všechno se dělo v sobotu 31. srpna v areálu ostravských Komenského sadů, kde se konalo XXII. Mezinárodní setkání jízdních policií 2019.

Foto: Josef Zajíc

Závod zahájil primátor Tomáš Macura spolu s ředitelem MPO Miroslavem Plačkem

Článek

Zahájení bylo slavnostní. Pozdravit dvacet šest jezdců na nádherných koních z Polska, Německa, Maďarska a České republiky, kterou reprezentovali koně s jezdkyněmi a jezdci z Policie ČR z Brna a Zlína, Městské policie z Brna a Městské policie Ostrava, přijel starokladrubským čtyřspřežím primátor města Ostravy Tomáš Macura a ředitel Městské Policie Miroslav Plaček.

Organizátoři Městské policie Ostrava pod vedením výkonného ředitele mezinárodního setkání jízdních policií Zdeňka Harazima a hlavní rozhodčí závodů Michaelou Ramíkovou připravili čtyři disciplíny.

Akce začínala náročným závodem Cross parkuru. Závodilo 25 členů policií a 26 koní, kdy příslušník MPO Daniel Orsag soutěžil na dvou koních Fagar a Romy. Každý soutěžící musel absolvovat bez trestných bodů a v daném čase první část tratě. V případě, kdy vše bylo v pořádku, pokračoval bez přerušení do finálového kola.

Výsledky Cross parkuru O pohár ředitele Městské policie Ostrava:

1. Daniel Orsag na koni Fagar, Městská policie Ostrava, 2. Rudolf Šupík na koni Rocky, MPO, 3. Tamas Rauch na koni Sekély, Maďarsko, Budapešť.

V době, kdy technická četa chystala další disciplínu  se divákům předvedli mladí judisté z klubu Městské policie Ostrava. Po jejich vystoupení začala druhá disciplína Zrcadlové skákání. Rychlá a náročná disciplína vyžaduje velké umění stavitelé tratí. Ten musí připravit dvě identické tratě jednu zleva, druhou zprava. Trať musí být stejně dlouhá a i nájezdy, jejich úhly musí být identické. Začínají vždy dva soutěžící. Vítěz postupuje do dalšího kola až se nejlepší setkají ve finále.

Výsledky zrcadlové skákání dvojic O pohár primátora:

1. Rudolf Šupík na koni Rocky, Městská policie Ostrava, 2. Miroslav Holý na koni Aurelian, MPO, 3. Daniel Orsag na koni Fagar, MPO, 4. Tamas Rauch na koni Sekely, Maďarsko, Budapešť.

Městská policie Ostrava připravila doprovodný program pro návštěvníky akce. Lidé si mohli zastřílet na laserové střelnici, vidět vybavení policistů a vytvořit si pamětní medaili. Na kolbišti, kde závodili koně, předvedla skupina kynologie MPO práci psů. Diváci viděli několik cvičných zásahů proti narušitelům pořádku.

V závěru odpoledne připravili pořadatelé pro soutěžící nejnáročnější disciplínu Speciální policejní parkur, kde se jednotlivé překážky snoubí s potřebami výkonu služby. Koně museli překonávat překážky s hořícím, ohněm, bariéry, tlačit obrovský balón, přejet nerovný terén a podobně. K tomu jezdci házeli granátem, stříleli, přenášeli barely. Vyhráli ti nejzdatnější.

Výsledky Speciálního parkuru O Pohár ředitele Městského ředitelství Policie Ostrava:

1. Daniel Orsag na koni Fagar, MPO, 2. Daniel Orsag na koni Romy, MPO, 3. Miroslav Holý na koni Aurelian, MPO.

Přeborníkem Městských policií ČR v jízdě na koni se stal Daniel Orsag na koni Fagar z Městské policie Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám