Hlavní obsah

Komedie Habaďúra, kterou uvádí Národní divadlo moravskoslezské, vám pořádně polechtá bránici

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herci Vladimír Polák a Jiří Sedláček jsou hlavními hvězdami komedie Habaďúra, kterou uvádí činohra Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Úspěšná byla i její repríza, která proběhla - i když šlo o uzavřené představení - před nadšeným publikem v pátek 23. listopadu.

Foto: Radovan Šťastný

Vladimír Polák a Jiří Sedláček.

Článek

Autorem komedie je současný anglický dramatik a filmový scénárista Michael Cooney, který se soustřeďuje především na dva žánry: temné psychothrillery a frašky se satirickými prvky. Habaďúra (známá také jako Nájemníci pana Swana) patří k těm druhým. Eric Swan (Vladimír Polák) jednoho dne v podstatě náhodou zjistí, že sociální systém má jisté trhliny a on jich začne využívat k vylepšení svého rozpočtu. My ho zastihneme v okamžiku, kdy mu jeho habaďúry začínají přerůstat přes hlavu a on se z nich snaží vyvléci. Spolu s ním brzy zjistíme, že to nebude tak snadné a budeme sledovat, jak se snaží přelstít vlastní manželku Lindu (Pavlína Kafková), podnájemníka Normana Bassetta (Jiří Sedláček), psychoanalytika (Miroslav Rataj), zaměstnance ústavu sociální péče (Robert Urban) a další příchozí, s nimiž se na scéně postupně doslova roztrhne pytel.

Inscenace, která se v režii Romana Groszmanna hraje na scéně Divadla Jiřího Myrona a která pořádně polechtá divákovu bránici, se tak postupně vyvine ve ztřeštěnou komedii plnou záměn, situačního i slovního humoru. Vedle zmíněných herců se v dalších rolích objevují ještě Veronika Forejtová, Miroslav Rataj, Lada Bělašková, Petr Sýkora, František Večeřa a Petra Lorencová. Ti hlavní dvojici zdaleka nejen přihrávají, ale úspěšně rozehrávají další situace a gagy.

Právě díky hereckým výkonům a vůbec protagonistům, kteří si tu a tam přidají i nějakou aktuální hlášku s odkazem na tuzemské poměry, patří Habaďúra k divácky nejvděčnějším komediím Národního divadla moravskoslezského.

Další repríza úspěšné komedie - ovšem už bez Roberta Urbana, který odešel do brněnského angažmá a kterého nahradí herec Petr Houska - je na programu 27. prosince.

Další informace: www.ndm.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám