Hlavní obsah

Koloběžky na keramických trzích zaplnily centrum Bechyně

Novinky, Petr Pokorný

Přes extrémně teplé počasí s teplotami okolo třicítky se v sobotu 29. července centrum Bechyně zaplnilo lidmi. Zhruba tři tisícovky obyvatel a návštěvníků města si nenechaly ujít zdejší keramické trhy, jejichž doprovodný program obohatil i 46. ročník tradiční Koloběžkové Grand Prix.

Foto: Petr Pokorný

Keramické trhy a koloběžky zaplnily centrum Bechyně návštěvníky.

Článek

„Keramické trhy a koloběžková Grand Prix rozhodně patří mezi nejvýznamnější akce bechyňského kulturního léta a dlouhodobě rostoucí zájem návštěvníků jejich význam každoročně potvrzuje. Přínosem je z hlediska návštěvnosti také propojení s Létem na Bechyňce, tedy s jízdami speciálních historických vlaků tažených parní lokomotivou Elinka mezi Táborem a Bechyní,“ uvedl starosta Bechyně Pavel Houdek.

Obě akce ve městě na Táborsku, proslaveném především keramikou a lázeňstvím podpořila v rámci programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín Skupina ČEZ.

Trhy na náměstí zahájila dopoledne přehlídka motocyklů značky Harley Davidson. V bohatém kulturním programu, který trval až do večera, se pak představila Budvarka, Hlavatecký pěvecký sbor a kapely Karel Dvořák & Zrcadla, Kabát Revival, ZZ TOP Revival či Midi. Odpoledne projeli náměstím i účastníci hlavního, čtyři a půl kilometru dlouhého závodu unikátní velké ceny koloběžek. Ten startoval u hotelu U Draka a vedl přes Bechyňský most, Kamenný dvůr, Zářečí, okolo zámku na náměstí a zpět k hotelu. 

Recesistický rozměr klání podtrhly také kostýmy některých účastníků, či osobité konstrukce některých „odrážedel“ pro více jezdců. Absolutní primát v tomto směru jednoznačně patřil speciálně upravenému trabantu, koloběžko – automobilu pro osm závodníků, či pojízdná čínská kuchyně.

Na 400 závodníků

„Do hlavního závodu nastoupily bezmála dvě stovky dospělých účastníků, žen, mužů i smíšených družstev. Dětských kategorií se zúčastnilo dalších 180 přihlášených závodníků. Celkem tedy na trať vyjelo téměř 400 závodníků,“ konstatovala Dominika Jindrová z pořadatelského týmu Koloběžkové Grad Prix Bechyně 2018.

Kulturní léto v Bechyni je v plném proudu a místní obyvatelé i návštěvníci města na Lužnici se mají stále na co těšit. Na prázdninovém programu je například ještě oblíbený a hojně navštěvovaný festival dechových hudeb, festival Bechyňské doteky a celá řada dalších kulturních, sportovních a společenských akcí.

„Možnosti městského rozpočtu mají pochopitelně svá omezení, takže zajištění takto rozsáhlé a kvalitní nabídky programů a akcí pro veřejnost by nebylo možné bez finanční pomoci dalších partnerů, především Jihočeského kraje a Jaderné elektrárny Temelín. Řada sportovních, kulturních a společenských akcí ve městě je podporována z prostředků získaných v rámci projektu Oranžový rok Skupiny ČEZ v podstatě celoročně,“ zdůraznil starosta.

Město Bechyně leží v malebné lesnaté krajině na soutoku řeky Lužnice a říčky Smutné, cirka dvacet kilometrů od Tábora. Bechyně byla založena Janem Lucemburským kolem roku 1323, nejvýznamnější majitelé Bechyně byli Šternberkové, které připomínají náhrobní kameny v klášterním kostele. Město má v současné přibližně šest tisíc obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám