Hlavní obsah

Koledy, které zazněly na Tříkrálovém koncertu, definitivně ukončily vánoční čas

Novinky, Stanislava Dvořáková

V neděli 7. ledna v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí bylo Tříkrálovým koncertem ukončeno vánoční období a s ním i spojená Tříkrálová sbírka Oblastní charity zaměřená na pomoc lidem v nouzi.

Foto: Stanislava Dvořáková

Od pátku 5.ledna navštěvovaly skupinky koledníků se zapečetěnými pokladničkami se znakem Charity ČR instituce a domácnosti s koledou a přáním štěstí.

Článek

Nevěřte mrakům - věřte slunečnímu jasu. Neorientujte se podle blesků - orientujte se podle hvězd. Věřte slunci - nevěřte stínům. Věřte svým snům - nevěřte zoufalým myšlenkám. Takto Ing.Marie Malá, ředitelka Oblastní charity Ústí nad Orlicí, verši Roberta Schullera vyjádřila v úvodním slově Charitních aktualit přání do nového roku.

V těchto slovech je zároveň skryta rozsáhlá práce více jak desítky služeb lidem všech generací, které v celém okrese již 25 let poskytuje kolem 140 lidí zaměstnaných v charitě. Není to jen materiální pomoc v nouzi, ale tolik potřebná laskavost, úsměv a rozdávání radosti nemocným a osamělým.

Charitní aktuality dále přinášejí přehled poskytovaných služeb, řadu rad, použití obnosu ze sbírky v roce 2017 i plánované využití vybrané částky v letošním roce.

Samotná Tříkrálová sbírka vyžaduje zapojení velkého počtu dobrovolníků. Pro Ústí nad Orlicí a okolí celoročně organizačně a materiálově zajišťuje tuto akci dobrovolný asistent sbírky Petr Lipenský se stálou pomocnicí Ludmilou Moudrovou.

V letošním roce Diecézní charita Hradec Králové vyhlásila termín konání od 5. do 7. ledna. K tomuto datu mimo všech propagačních materiálů bylo třeba připravit a zapečetit 60 pokladniček, košíků a před odchodem koledníků nalíčení, oblečení a nastříhat papírové koruny na hlavu. Celkem se účastnilo kolem 100 dětí a 35 doprovodných členů s občanským průkazem.

Dále bylo třeba zajistit zhruba 100 dobrovolníků pro zázemí, ať společné přípravy s Děkanstvím Ústí nad Orlicí fary a kostela, tak kuchařek na občerstvení.

Důležitým úkolem byla samotná příprava programu Tříkrálového koncertu, na kterém se podílelo dalších zhruba 100 hudebníků ZUŠ Jaroslava Kociana a soubory Čtyřlístek, Alou Vivat, Cecilská hudební jednota, Vox coloris, studentský symfonický orchestr Decapoda a smíšený komorní sbor ČAS Dolní Dobrouč.

Poděkování pak patří sólistům -  trumpetistovi Petru Kubovému, violoncellistovi Radimu Čadovi a zpěváku Marku Hoffmannovi, varhanistkám Kateřině Filkové, Alžbětě Kubátové a dirigentce celého velkého sboru "Vánoční" Miluši Barvínkové.

Nemalou zásluhu mají i sbormistryně jednotlivých pěveckých sborů - Lenka Lipenská, Kamila Pavlíková, Lenka Barvínková, umělecká vedoucí Cecilie Pecháčková a sbormistr Stanislav Pecháček.

Velké poděkování všem z tří set pracovníků v úvodu koncertu vyslovil děkan Vladislav Brokeš, asistent sbírky Oblastní charity Ústí nad Orlicí Petr Lipenský a za městský úřad Ing. Michal Kokula.

Závěrečné vyhodnocení sbírky bude provedeno v úterý 9. ledna, kdy uložené zapečetěné pokladničky budou pod dohledem městského úřadu otevřeny a spočítané finanční prostředky odvezeny do banky, kde budou uloženy na účet Oblastní charity Ústí nad Orlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám