Hlavní obsah

Knižní novinka potěší nejen majitele psů

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný knižní trh obohatil nový titul z produkce nakladatelství The Dog Trail Jany Vávrové, který potěší nejenom majitele domácích miláčků, ale především čtenáře milující přírodu, svobodu a dobrodružství.

Foto: archív nakladatelství The Dog Trail

Článek

Jedná se o autobiografický rukopis Josefa Habase Urbana, který si vydobyl spisovatelskou slávu především románem Habertmanův mlýn, jenž se dočkal i filmové verze.

Tara, Rek, Buck a ti druzí

„Knížku Zloděj psů jsem napsal z čisté touhy vrátit svým čtyřnohým kamarádům to, co dávali po celý život mně – pocit přátelství a sounáležitosti...“ svěřil se autor čtenáři zpočátku rukopisu, který svými příběhy, místy humornými, místy až k pláči a především napínavými, i svou kvalitou živého, čtivého Urbanova jazyka, mimořádně vyčnívá v haldě domácích i překladových titulů, na prohýbajícím se pultech předvánočního knihkupeckého trhu.

Jedná se o deset příběhů, kde jsou hlavními hrdiny „nejlepší přátele člověka“, které svázány v raneček pod lákavým titulem Zloděj psů zaznamenávají životní cesty vodáka, cestovatele, mushera i trapera v jedné osobě – Josefa Urbana, zvaného kamarády i parťáky z trailů Pepáč, nebo také Habas.

Vyprávění o psech a lidech

Prvně psa Josef Urban pohladil, když mu bylo šest. S legendou svého života, Bojarem, poznává obě strany mince. Záhy pochopí, jak hrozné je žít na řetězu a od té doby se až do dneška snaží o to, aby tomu tak v jeho okolí ani na světě nebylo. V případě zvířecím i člověčím, neb svobodu si považuje nade vše a není to fráze.

Je pro ni ochoten udělat cokoli, vybojovat, ukrást i vykoupit, třeba za tisíc dolarů, které dal za ukradeného a uvězněného psa, navíc svého! Ostatně, to je symbolická nit, která se táhne celou autobiografickou knihou vzpomínek, rámovaných mantinely povídky.

Příběhy na sebe navazují, od dětství a alotrií se sestrou a nejrůznějšími „čokly“, jak něžně psí plemeno nazývá, patřících s jeho rodinou (rodinami) do jedné smečky, až po dobrodružství na divokém Balkáně, zaminovaných polích, v horách rumunských Karpat, ba i za velkou louží. To je již dospělý chlap, plaví se a cestuje se synem, oba propadlí divočině.

Každý příběh uvádí Urban filosofujícími glosami, několika kurzívou vysázenými řádky, které následný text jaksi předznamenávají. To rovněž platí o autorově doslovu, kde se Urban svěřuje s tím, že své psy celý život spíše pozoroval, než jim poroučel.

„Díky nim jsem přišel na to, co má v životě opravdovou cenu. Odpovědět si ale musí každý sám. Deset psů, se kterými jsem prožil popsané příběhy, mně přivedlo k Desateru přikázání podle Habase. Tím prvním je: Obdaruj bližního svobodou, je to největší dar...“

Desátým Habasovým přikázáním pak je rada: K vrcholu jdi cestou přímou. Jdi, právě teď, protože minulost je prázdná.

Filmová verze

Ačkoliv představovaná kniha spatřila světlo světa poměrně nedávno, již o ní projevili zájem televizní filmaři a není žádným tajemstvím, že se bude točit stejnojmenný seriál.

Nadšen pak je, jako letitý bojovník za práva zvířat, že díky jeho tvůrčím snahám TV Prima otevřela stránky www.zlodejpsu.cz a www.primamazlicek.cz. Ty slouží jako jakási integrovaný systém ochrany ve vztahu a pes, ale i jiné „zvěři“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám