Hlavní obsah

Knižní festival v Ostravě nabízí workshopy i literární tvůrčí dílny

Novinky, Josef Zajíc

Druhý ročník Knižního festivalu Ostrava na Černé louce je opět nabitý. Na jednom místě v prvním patře pavilonu A se sešli knižní nakladatelé z různých koutů republiky s pestrou nabídkou knižních titulů, které v pátek 28. února sami prezentovali a autoři pokřtili.

Foto: Josef Zajíc

Knižní festival Ostrava 28.- 29. února 2020

Článek

Návštěvnici, kterých se po celý páteční den sešlo velké množství, se mohli seznámit s desítkami tisíc knižních titulů různých žánrů. Kromě toho, že si lidé mohli i se slevou zakoupit knihu podle svých zájmů, zde probíhaly různé workshopy výtvarné, ale také literárního zaměření.

Na Knižním festivalu Ostrava se po oba dny představí více než šedesát hostů. Již v pátek 28. února někteří z nich vystoupili na pěti scénách.

V pátek se v 18.00 představil světoznámý fotograf Robert Vano v besedě nazvané Život za objektivem. „Chtěl jsem do Ostravy, protože se mi velice líbili chlapci, jak měli krásně nalíčené černé linky okolo očí. Tatínek mě vyvedl z omylu. To nejsou líčidla, to je zažrané uhlí. Tak jsem šel do Prahy,” svěřil se v úvodu besedy Robert Vano. Pořad moderovala Sandra Procházkova z Knihcentra Ostrava.

Na stejné Nakladatelské scéně v 16 hodin proběhl křest knihy spisovatele, herce, režiséra, majitele divadla Mír v Ostravě Alberta Čuby. Ke křtu knihy Herec k nepřežití si pozval hosty. Herce a v současné době uměleckého šéfa Divadla Mír Štěpána Kozuba, herce Igora Orozoviče, který v letech 2009-2013 byl členem Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě. Od roku 2013 je členem Národního divadla v Praze. Besedu, křest, umělecké čtení úryvků z knihy moderoval člen Národního divadla Moravskoslezského Vladimír Polák.

První den Knižního festivalu Ostrava byly zorganizovány workshopy zaměřené na výtvarnou výchovu, kreslení, rukodělné práce, vytváření bločků na psaní - a také literární tvůrčí dílny.

„Kurz tvůrčího psaní je hlavně o tom, jak objevit své vlastní kreativní schopnosti. Myslím, že je každý v sobě má. Zájemci si zde vyzkouší cvičení v psaní, které zvládne opravdu každý. Na základě daných vlastností, barev, pocitů se snaží zvládnout popsat postavu, která potom může, na základě dalších cvičení, začít žít svým vlastním životem. Na konci z toho může být nějaký pěkný literární útvar. Jde o to, tu schopnost v zájemcích, kteří se tvůrčí dílny zúčastní, objevit a aktivovat,” řekla vedoucí tvůrčí literární dílny Kateřina Lužná

Pro návštěvníky byly otevřeny další scény. Scéna Voices of Freedom - Respekt, scéna Sci-Fi- Fantasy - Komiks. Otevřena byla zóna Českého rozhlasu Dvojka a Českého rozhlasu Ostrava.

V sobotu 29. února Knižní festival Ostrava pokračuje na Černé louce od 10 do 18 hodin. Ve druhém patře pavilonu A se v neděli uskuteční další akce - Veletrh cestovního ruchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám