Hlavní obsah

Kniha rozhovorů s profesorem Pafkem v hlavní roli ostravské besedy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V domě knihy LIBREX besedoval s přítomnými O knize Šlo to skoro samo besedoval v ostravském Domě knihy Librex profesor MUDr. Pavel Pafko DrSc. Kniha vznikla na základě rozhovorů se spisovatelem Janem Králíkem, vyšla letos v květnu v nakladatelství Paseka.

Foto: Josef Zajíc

Spisovatel Jan Králík a profesor MUDr.Pavel Pafko, DrSC. Dům knihy LIBREX 8.11.2012

Článek

V záhlaví knihy Šlo to skoro samo se píše: "Profesor Pavel Pafko vypráví o svém osobním a profesním životě s úsměvem a nadhledem. Na otázky o vážných tématech, na něž přijde řeč, odpovídá v krátkých rozhovorech zpříma a bez vytáček."

Ve čtvrtek 8. listopadu v Domě knihy Librex v Ostravě tomu bylo také tak. Oba besedující, spisovatele Jana Králíka a profesora MUDr. Pavla Pafka DrSc., představila manažerka Librexu Jitka Vaňková.

Novinář a spisovatel Jan Králík, který se téměř výhradně zabývá psaním o historii motorů, motorek, automobilů, veteránů a v poslední době i velocipedů se svěřil, proč vznikla kniha z lékařského prostředí s profesorem Pafkem.

"On je to pan profesor, ale jinak stejný pacient jako já. Oba dva jsme postiženi koly, motocykly, starými automobily a tak jsme se také kdysi setkali a seznámili. Jezdili jsme a jezdíme spolu na kole, už hodně dlouho, i na těch starých velkých historických kolech, které mu jeho manželka darovala k narozeninám. Tak z toho vlastně vyplynulo samo sebou, že jednou se do těch rozhovorů pustíme. I když jemu se do toho strašně nechtělo. Po letech ale změknul a kniha mohla vyjít. "

Profesor Pafko potvrdil, že se mu do životopisné knihy příliš nechtělo. Nakonec přistoupil na knihu rozhovorů o svém pohledu na život, své práci a o svých koníčcích. V knize se zmínil i o operaci plic, kterou provedl prezidentovi Václavu Havlovi.

Je známo, že profesor Pafko se zabývá transplantacemi plic. Tuto operaci provedl v České republice poprvé v roce 1997. Jak sám uvedl, těchto náročných úkonů se u nás provádí zhruba osmnáct do roka.

"Jak si udržuji tělo a ducha?" zamyslel se na otázkou. "Ducha si udržuji prací, studiem, čtením a komunikací s okolím. Tělo - já mám rád jízdu na kole, kterou vám vřele doporučuji, protože podle mého názoru, není lepšího náčiní, než je kolo, které umožňuje pohyb. Cvičíte srdce a plíce, přitom si neničíte klouby jako při běhu. A potom, starší člověk nepotřebuje žádný sprint. Potřebuje spíš zátěž mírnější, déle trvající," odpověděl.

Jak plynul čas, odpovídali oba aktéři na další a další otázky. Po besedě následovala autogramiáda autorů knihy Šlo to skoro samo.

Více na: www.librex.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám