Hlavní obsah

Kniha, která má pět metrů

Novinky, Marcela Stehlíková

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě na Prokešově náměstí prošla částečnou rekonstrukcí. Jako třešinka na dortu zde byl také nainstalován pětimetrový dřevěný reliéf výtvarníka Lumíra Čmerdy nazvaný Svět vědy / Kniha – zdroj poznání.

Foto: Marcela Stehlíková

Část reliéfu Kniha - zdroj poznání

Článek

Reliéf byl v roce 1975 vyroben přímo pro ředitelnu Státní vědecké knihovny (tehdejší název Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě), kde byl po 42 let také umístěn. V loňském roce byl sundán a uschován a po rekonstrukci půjčovny našel velmi důstojné prostředí právě zde, kde jej denně vidí i 400 návštěvníků.

Reliéf zobrazuje spíše než knihu jako zdroj poznání rozličné motivy z jednotlivých vědních oborů, z nichž každému je v podélné kompozici určeno zvlášť jedno pole. Zároveň zde najdete zkratky fyzikálních a jiných veličin, chemické vzorce, rostlinné motivy, slova, citace z knih.

Historie vzniku reliéfu je velmi úsměvná. Vznikl totiž, aby zamaskoval pořízení potřebného výtahu na knihy. Podle slov autora „…patřilo ke specifickým podivnostem minulého režimu, že autor někdy dostal honorář v podstatě hlavně za něco, co nebylo ve smlouvě o dílo vůbec uvedeno, protože se tehdy nedalo regulérně projednat. Můj honorář ve Státní vědecké knihovně byl především za to, že jsem navrhl a se svými pomocníky Rudou Manigattim a Zdeňkem Kokešem i zrealizoval výtah na knihy ze suterénu do přízemní půjčovny knih. Do té doby museli zaměstnanci knihovny lítat po točitých schodech nahoru a dolů vždy jen s několika knihami v jedné ruce! Na továrně vyrobený výtah, podobný např. tomu na obědy v restauračních zařízeních, totiž neměla knihovna dostatek financí.“ (Zdroj: IVÁNEK, Jakub a Svatava URBANOVÁ. Lumír Čmerda – (nejen) reliéfy a ilustrace. 1. vyd. Ostrava: Ostravská univerzita, 2017. ISBN 978-80-7464-935-6.)

Výtvarník Lumír Čmerda (*1930), malíř, grafik, sochař, kreslíř, tvůrce dřevěných reliéfů, původně vystudoval Husovu bohosloveckou fakultu a připravoval se na povolání faráře Církve československé husitské. Tehdejší režim mu však dovolil vykonávat toto poslání pouze krátce. Kreslil a maloval odjakživa, ovšem jako samouk. V 60. letech tvořil a vystavoval grafiky a olejomalby, následně mu učarovalo dřevo a začal vytvářet především reliéfy. Od devadesátých let se věnuje ilustraci a kresbě. 

Přijďte si reliéf se zajímavou historií sami do vědecké knihovny prohlédnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám