Hlavní obsah

Kniha 1968 - Kořeny tragédie hodnotí události nezaujatě

Novinky, Miroslav Moravec

Interpretace nedávné minulosti v knižní podobě se dožijí reprintů jenom zcela výjimečně. Kniha 1968 - Kořeny tragédie vyšla poprvé v roce 2011, o nové vydání požádalo Vladimíra Čermáka nakladatelství BVD. Kniha tak znovu vyšla v polovině roku 2018.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

K ničemu převratnému při analyzování příčin a jevů, které vedly k 21. srpnu 1968, nedošlo. Ani na jedné straně, tedy, neotevřely se ani ruské tajné archívy, stejně tak na české, resp. československé straně se neobjevily žádné nové seriózní analýzy či dokonce nové materiály nebo důkazy.

Kniha 1968 - Kořeny tragédie Vladimíra Čermáka je tak jednou z mála, které srpnové události, to, co jim předcházelo, i to, jak ovlivnily další vývoj nejenom v Československu, zaznamenává, hodnotí a analyzuje seriózně a nezaujatě.

Jen málo dějinných události ovlivnilo karmu tohoto národa tak tragicky jako srpen 1968. Brutální intervence vojsk Varšavské smlouvy patří k nejhorším zážitkům několika generaci. Historik Vladimir Čermák je z těch badatelů, kteří hledají kořeny a příčiny této tragédie nejen v ideologické podstatě brežněvovského vedení a v gomulkovsko-ulbrichtovské hrůze z toho, že závan československé demokracie ohrozí jejich komunistické režimy, ale i v jiných geopolitických souvislostech.

Jeho brilantní analýza příčin a jevu, které vedly k 21. srpnu se čte jako detektivka a patři bezesporu k nejlepším pracím o událostech, které zasáhly naše národy před padesáti lety.

Pravda, i Vladimír Čermák v knize vyslovuje hypotézy, které však dovozuje a dokládá díky usilovnému studiu dostupných materiálů. Je to skutečně čtení napínavé, napsané autorem, který je nejenom fundovaným historikem, ale ovládá i pero literární. Vychází ze seriózních zdrojů, porovnává a hodnotí je. A teprve potom dojde k relevantnímu závěru, nebo vysloví hypotézu, u které upozorní na její slabá místa.

Publikace 1968 - Kořeny tragédie tak stojí na seriózních vědeckých základech. Autor v úvodu uvádí, že nových poznatků a hodnocení je v publikaci pomálu. Příčiny jsme uvedli výše - a zaráží ho, že pokud vůbec vznikne k srpnu 1968 nová publikace, nezrodila v renomovaném vědeckém ústavu, ale spíše díky dlouhé, pečlivé, namáhavé a obětavé prácí jednotlivců, kteří se snaží na mnohé, doposud neobjasněné okolnosti tragických událostí, najít odpovědi.

Některé kniha 1968 - Kořeny tragédie nabízí, velice zajímavé je začlenění do širších geopolitických souvislostí tehdejšího světa. Anebo, jak jsme připomněli Leonida Brežněva, když ukazuje, že i komunistický car musel brát ohled na armádní jestřáby a nakolik jim podléhal. A to jsou opravdu jen dvě malé ukázky, čtenář jich v knize objeví mnohem, mnohem více...

Bohatý poznámkový aparát, vysvětlivky termínů, které čas odvál z naší paměti a pro mnoho z těch, kteří dobu socialismu u nás nezažili se staly nesrozumitelnými; obdobně pojaté vysvětlení pojmů, názvů a termínů z tehdejšího stranického argotu, černobílé fotografie, které zachycují především hlavní i další důležité aktéry srpnových událostí publikací perfektně doplňují a zkvalitňují.

Knihu 1968 - Kořeny tragédie by mělo mít v nabídce každé knihkupectví v České republice, určitě ji najdete v internetovém Knihkupectví theressa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám