Hlavní obsah

Kluci z porcelánu: ostravská výstava Tomáše Predky

Novinky, Josef Zajíc

Zajímavou výstavu mohou diváci zhlédnout v INDUSTRIAL Gallery na Zahradní ulici číslo 10 v centru Ostravy. Vystavuje zde mladý umělec Tomáš Predka své nejnovější obrazy pod názvem Kluci z porcelánu.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery. Ostrava 9.3.2016. Tomáš Predka : Kluci z porcelánu.

Článek

Název Kluci z porcelánu reaguje na film Juraje Herze Holky z porcelánu z roku 1974, vychází z prostředí skladu, ve kterém jsou výrobky z porcelánu.

„V podobném skladu pracuje i Tomáš Predka. Z jeho práce vychází i téma jeho výstavy. Autor pracuje s metodou flashbacku. Jsou to úlomky vzpomínek na jeho práci, zážitky, které jsou na plátně zachyceny v abstraktní poloze. Každý z obrazů má nějaký příběh, vzpomínku na určitou situaci. Je to úlomek nebo jen  políčko z filmu. Vlastně zachycená vzpomínka nějaké reality, která se stala v minulosti, ale už je nerozpoznatelná v té vizuální poloze. Je již  abstrahovaná do barev a do prožitků, které již nejsou reálné,” uvedl na vernisáži jeden z kurátorů výstavy Ján Gajdůšek.

„Na výstavě je patrné a zajímavé, jakým způsobem Tomáš Predka pracuje s materiálem a s formami. Pokud si návštěvník obrazy prohlédne, může vidět, že na obrazech jsou zemité pastózní nánosy barev, tah štětce je jakoby neviditelný a barvy přecházejí od nejsvětlejší do nejtmavší polohy. Úlomky, které se na obrazech nacházejí, jsou levitujcí, odlehčené,” dodala Klára Buriánová, kurátorka výstavy.

Tomáš Predka se narodil v roce 1986 v České Lípě. V roce 2012 absolvoval ateliér Grafika II profesora Vladimíra Kokolii na Akademii výtvarného umění v Praze. Během studií prošel stážemi v ateliérech Jiřího Černického na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a Erweiterter malerischer Raum profesora Daniela Richtera na Akademii výtvarného umění ve Vídni.

Výstava v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě bude k vidění do 1. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám