Hlavní obsah

Klub 3. armády v Klatovech uctí Den válečných veteránů

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pietní vzpomínková akce se uskuteční v neděli 11. listopadu v 11 hodin v Klatovech u nového památníku v sadech Pod Valy. Na akci je zvána široká veřejnost.

Foto: ilustrační foto z archivu Miloše Ryneše

Klub 3. armády v Klatovech uctí Den válečných veteránů

Článek

„Přijměte srdečné pozvání na pietní akt u příležitosti Dne válečných veteránů jako každoročně 11. listopadu v 11 hodin v Klatovech u nového památníku obětem 1. sv. války v sadech Pod Valy.

Náš Klub 3. armády v Klatovech tam slavnostně položí věnec a připomene narození velitele 3. americké armády - generála George Smith Pattona.

Následně bude slavnostně položen věnec u pomníku Obětem 1. a 2. světové války na městském hřbitově U sv. Jakuba v Klatovech. Na závěr slavnostního dne bude od 18 hodin sloužena bohoslužba se vzpomínkou na válečné veterány v arciděkanském kostele Narození Panny Marie v Klatovech," informoval Miloš Ryneš, předseda Klubu 3. armády v Klatovech.

Mezinárodní den válečných veteránů

Den válečných veteránů, 11. listopad, je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek.

Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice.

11. listopad byl přitom vybrán symbolicky, neboť toho dne roku 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. Hlavními signatáři příměří byli vrchní velitel spojeneckých sil maršál Ferdinand Foch a německý zástupce Matthias Erzberger.

Tento den zároveň upozorňuje na život válečných veteránů i na to, že bychom neměli zapomínat na ty, kteří nasazují život za uchování míru. Váleční veteráni jsou většinou na obou stranách barikády a bohužel nikdo z ”obyčejných” lidí si válku nepřeje, ale přesto se jí musí účastnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám