Hlavní obsah

Klub 3. armády v Klatovech důstojně uctil památku válečných veteránů

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Klub 3. armády v Klatovech slavnostně položil v neděli 11. listopadu v 11 hodin věnec u pomníku Obětí světových válek Pod Valy v Klatovech, aby uctil památku válečných veteránů. Společně s Klubem 3. armády v Klatovech se na pietním aktu sešlo na pět desítek lidí.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Klub 3. armády v Klatovech uctil památku válečných veteránů. Na snímku předseda Klubu 3. armády v Klatoveh Miloš Ryneš

Článek

Jedenáctý listopad je Dnem válečných veteránů, což je celosvětově uznávaný svátek. Právě před sto lety, 11. 11. 1918 v 11 hodin, podepsal maršál Foche v severofrancouzském městečku Compiégne příměří s poraženým Německem. Tímto příměřím bylo rozhodnuto o ukončení 1. sv. války. Toto datum se stalo, na paměť obětem války, Dnem válečných veteránů, který má velkou tradici ve Velké Británii.

„Tento den my si připomínáme s Klubem 3. armády v Klatovech a snažíme se ho dostat do povědomí. Ač jsme klub, který se zabývá zejména druhoválečnou historií, zabýváme se i prvoválečnou dobou, protektorátním obdobím i novodobými válečnými konflikty. Nezapomínáme na veterány, kteří padli v 1. a 2. světové válce, nezapomínáme ani na novodobé veterány a konflikty jako Perský záliv, Kosovo, Jugoslávie, Afghánistán atd.

Tuto pietní vzpomínku na minulé i současné veterány děláme už řadu let. Dělali jsme ji v tichosti vždy u pomníku Obětem 1. a 2. světové války na městském hřbitově U sv. Jakuba v Klatovech, kde dnes bude následně položen také věnec, ale letos jsme se rozhodli to udělat i u pomníku Obětí světových válek Pod Valy. Pietní akt už zde pořádala Armáda České republiky za podpory města Klatovy u nového pomníku obětem I. světové války v pátek 9. listopadu, ale my to děláme tradičně 11. listopadu v 11 hodin. Já jsem na tohle pedant, protože chci dodržet tradici a dělat to s klubem právě tak, jak se má,” řekl předseda Klubu 3. armády v Klatovech Miloš Ryneš.

V neděli si ale připomněli i jedno výročí. „Připravili jsme i připomínku velitele 3. armády generála Pattona. Náš klub je druhoválečný, představujeme Indiány, druhou pěší divizi, která v roce 1945 osvobodila naše krásné město Klatovy. Dne 11. 11. 1885 se narodil v San Gabriel v Kalifornii náš velící důstojník generál George Smith Patton. Proto si dnes připomínáme i jeho výročí narození. Proto je na výstavě připomenut jeho životopis, vyznamenání, bojové události a vše, co je s tímto velitelem spojeno,” doplnil Ryneš.

Součástí pietního aktu byla také výstava fotografií válečných veteránů včetně seznamu všech 29 jmen českých vojáků, kteří zemřeli v zahraničních misích.

„Války jsou hrozná věc a války by neměly být. Bohužel byly, jsou a budou. Na fotografiích jsme představili současné veterány, i ty starší a zejména druhoválečné. Jsou zde jak naši vojáci, tak američtí, belgičtí, francouzští veteráni, kteří dali cenu nejvyšší za naši svobodu a mír, tak právě ti, kteří jsou důkazem těchto konfliktů a právem jsou to hrdinové, na které se nesmí zapomínat. Bohužel je to jen malý zlomek, protože jmen a fotografií by zde byly tisíce.”

Vzpomínkového aktu se zúčastnilo deset členů Klubu 3. armády v Klatovech. „Oni ví, že ten motor a srdeční záležitost jde ze mne, ale nebýt jich, tak by nic nebylo, protože v jednom člověku se tohle dělat nedá. Jsem šťastný, že jsem za ta léta, co už se tomu věnuji, poskládal skvělou partu lidí, kteří táhnou za jeden provaz. Takže za to já jim moc děkuji a vážím si jich," dodal Miloš Ryneš.

Reklama

Výběr článků

Načítám