Hlavní obsah

Klostermannovo smrtelné lože i unikátní stromy najdete ve Štěkni

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadný jihočeský zámek v obci Štěkeň nabízí spoustu zajímavostí nejen spojených s posledními dny nejzásadnějšího šumavského spisovatele, ale všem, kterým jsou blízké kulturní, historické a především duchovní hodnoty. Pobýval zde i císař pán, život na zámku si zde můžete vyzkoušet během příjemného pobytu.

Foto: Petr Hejna

zámek z parku v podzimní mlze

Článek

Objekt zámku je obklopen rozsáhlým anglickým parkem, zcela korespondujícím s ostrovním původem kongregace Congregatio Jesu (CJ), která ho spravuje.

Zakladatelka CJ Mary Ward (1585 - 1645) žila v neklidné době pronásledování katolíků v Anglii, namísto očekávaného soužití s nabízenými a jejímu původu hodnými nápadníky se přiklonila k službě Bohu a po těžkých peripetiích života se věnovala především výchově a vzdělávání dívek. Její životní osudy jsou dokumentované i na cyklu padesáti obrázků, vystavených v zámku (originály jsou v Augsburgu).

Zámek dal v místech tvrze (zmiňované k roku 1318)  kolem roku 1664 vystavět Jan Antonín Losy z Losintálu, roku 1781 přešel do vlastnictví Windischgrätzů, od roku 1920 koupí získán CJ a sloužil jako internátní škola. Po roce 1950 se stal domovem důchodců, dnes zde tráví stáří sestry z CJ, poskytuje duchovní činnosti, ale využíván je i širokou světskou veřejností při pořádání kulturních akcí, nabízí ubytování a stravování pro děti i dospělé, prostor pro firemní školení apod., stejně jako prohlídky interiéru.

Dnešní místy „překlostermannovská“ doba, kdy na nás tvář spisovatele hledí z pivních tácků a je po něm pojmenována kdejaké cesta či honosná chata, kde údajně klepl na stavební kámen, má však i místa s jeho  životem zásadně spjatá.

Je to např. nedávno zmíněná rozhledna na Jarníku, stejně jako Štěkeň, kde roku 1923 Klostermann zemřel, jeho rakev pak byla převezena vlakem z kaple do Plzně, kde je pochován. Zámek byl první objekt konfiskovaný v rámci pozemkové reformy z roku 1919, spisovatel zde však směl nadále pobývat i se svojí ženou.

Kromě jeho pokoje, plného obrázků z cyklu „Kudy chodil Klostermann“, je k vidění v zámku také vzácný soubor obrazů barokního mistra Ignáce Raaba (ze života sv. Aloise a sv. Stanislava Kostky, malovaných pro Klementinum), či Losyho sál s malovaným stropem, pojmenovaný po J. A. Losym ml., knížeti loutnistů. Mimo erbů na stropě zaujmou podobizny veškerých chronologicky seřazených římských císařů. V přízemí zdobí interiér malá grotta, světlá kaple slouží k pořádání bohoslužeb, varhany zde zastupuje harmonium.

Na chodbě stojí panely s dobovými fotografiemi a dokumenty, jak z činnosti Ústavu anglických pannen (jedno z mnoha pojmenování CJ), tak z návštěv známých osobností (např. Zita Kabátová), pohřbu Karla Klostermanna, současných sester řádu nebo spojených s osobou místního rodáka, skladatele a dirigenta Františka Spilky.

Anglický park, zejména nořící se do podzimních mlh, evokuje věrohodně románovou náladu anglického panství. U 300 let starého dubu plazivého rád odpočíval a pohledem se kochal nejen Klostermann, ale roku 1905 i sám císař František Josef I., který místo navštívil v rámci vojenských manévrů. Stojí zde i prostá sloupová kaplička, mezi korunami a kmeny stromů probleskuje pár desítek metrů vzdálený kostel a hřbitov.

Místo se stopami spisovatele sjednocujícího národy, je možno prohlédnout si (raději po domluvě) za symbolických 50 Kč, ceny ubytování jsou rovněž velmi příjemné, stejně jako sympatická sestra, která vás objektem provede. Obdobně je žádoucí ověřit si i termín bohoslužeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám