Hlavní obsah

Klip o problémech Děčínska se šíří jako lavina. Střílí si z ubytoven i spalovny

Novinky, Marek Novák

„Poslouchejte Varnsdorfáci, u vás už nechtějí práci. Každý má svou ubikaci, a v ní nájem za dotaci.“ Těmito verši šokují již několik dní na serveru YouTube mladí umělci, kteří v rapované skladbě upozorňují na současné problémy děčínského okresu.

Foto: Marek Novák
Článek

Stačilo pár hodin a klip se začal zejména po Facebooku a e-mailem šířit jako lavina. Dnes klip s názvem "Protestsong ze severu" viděly již tisíce lidí, další neustále přibývají. Text písně si přitom bere nelítostně na paškál současné problémy regionu.

Hned první sloka odkazuje na potíže s kontroverzními příspěvky na bydlení pro nepřizpůsobivé občany. „Z dotace půlku si vrací, z ní staví zas ubikaci. Vždyť jsme jim pro legraci. A všechno tu smysl svůj ztrácí,“ stěžuje si umělecká skupina s pseudonymem Děčíngate: „Ta skladba je spontánní reakcí party lidí na to, co se na Děčínsku děje. Ačkoli je to podle mě krásné místo k žití, je tu toho dost, co by se dalo změnit k lepšímu,“ stručně vysvětlují ve svém prohlášení.

Veršovaným textem si studenti dále stěžují na chybějící dálniční napojení na Děčín nebo na politickou beznaděj v Rumburku. „Rumburk maj socani v drápech. Každý už po letech chápe, že naděje na změny zhasly. A o slovo hlásí se draslík,“ naráží se v závěru sloky na nedávnou aféru rumburské nemocnice. Pozornosti neunikla ani čila kamionová doprava v Benešově nad Ploučnicí nebo hrozba stavby spalovny odpadů v Prysku: „Prysk leží u Kamenice, úřady mohl by být zničen. Spálenej bordel a saze, spalovny poslední fáze.“

V závěru skladby si ale autoři zároveň neodpustili volební agitku, čehož si hojně všímali i uživatelé sociálních sítí. „Je to vtipné, byť jde spíše o předvolební virální klip,“ upozorňuje jedna z komentujících Markéta Holásková. Poslední tři sloky totiž odkazují na poměry v Krásné Lípě: „Lípa je krásná a čistá. Taky má svý kalný místa. Lidi tam nemají práci, kanály občas se ztrácí. Má ale štěstí na chlapy, co nemaj hladový tlapy.“

Poslední sloka dokonce přímo doporučuje, pro koho hlasovat v blížících se senátních volbách. „Až dáš svůj hlas do senátu, mysli na syna i tátu. A důvěřuj mýmu tipu, vzpomeň si na Krásnou Lípu.“ Přestože autor nejmenuje konkrétního kandidáta, je zřejmé, že měl na mysli starostu města Krásná Lípa Zbyňka Linharta. „Klip už mi poslalo několik známých. Je to nadsázka, možná někdy krutá, ale jinak docela vtipná. Za podporu v závěru jsem rád,“ uvedl Zbyněk Linhart.

„Ano, v závěru klipu jsme vyjádřili svůj politický názor. To by měl ostatně u voleb udělat každý. Většina z nás v Krásné Lípě žije a víme, že náš starosta město neskutečně pozvedl. Nevím, jestli se mu to jako senátorovi může povést s celým okresem, ale proč to nezkusit,“ dodávají umělci z Děčíngate.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám