Hlavní obsah

Klienti Centra sociálních služeb Stod bydlí v novém

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský kraj v rámci první etapy procesu transformace Centra sociálních služeb Stod předal do užívání nové nebo zrekonstruované bydlení pro lidi s postižením. Jednalo se o 24 klientů, kteří se nastěhovali do domácností v Nýřanech a Dnešicích.

Foto: KÚ Plzeňského k.raje

Plzeňský kraj v rámci první etapy procesu transformace Centra sociálních služeb Stod předal do užívání bydlení pro lidi s postižením.

Článek

V pondělí 1. a v úterý 2. prosince se klienti Centra nastěhovali do dvou nově postavených domů v Nýřanech a do zcela zrekonstruovaného statku ve Dnešicích.

"Tato místa byla pečlivě vybírána s ohledem na potřeby nových obyvatel. Prostředí statku výborně vyhovuje pánům v seniorském věku, kteří se na stěhování těšili. Jejich život v ústavním prostředí již nebyl zdaleka tak podnětný, jak by být mohl. Nová naděje i energie byla všudypřítomně cítit jak při prvním veřejném představení domu, tak i při samotném stěhování," řekl ředitel Centra sociálních služeb Stod Radomír Bednář. V Nýřanech vyrostla novostavba, kterou tvoří dvě skupinové domácnosti po šesti klientech. Stejný počet klientů od začátku prosince využívá dvě domácnosti, které vznikly v rekonstruovaném objektu v Dnešicích.

"Poskytování pobytových sociálních služeb v domech, které jsou přirozenou součástí komunity, je jednou z cest, jak překonat problém z minulosti. Problém přeplněných nevyhovujících budov, v nichž život přináší pouze stereotyp. Nové samostatné domácnosti umožní klientům pracovat a rozvíjet se," vysvětluje radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz.

Navíc budou nově postavené domy v Nýřanech sloužit lidem, kteří mají chuť a energii se zapojit do práce.

"Kromě bydlení zde vznikla i nová terapeutická dílna „Na sklárně“, ve které najdou uplatnění nejen klienti Centra, ale bude samozřejmě sloužit i pro osoby s postižením ze širokého okolí," doplňuje ředitel. V loňském roce například nové samostatné domácnosti začali využívat klienti Centra v nedalekém Holýšově.

Projekt Transformace DOZP Stod je realizován v rámci Integrovaného operačního programu, prioritní osy 3 - Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb.  Prostředky na jeho uskutečnění jsou z 85% hrazeny z Evropského fondu pro regionální rozvoj a z 15% ze státního rozpočtu ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám