Hlavní obsah

Klíč od bran města Dobrušky pro Radoslava Brzobohatého

Novinky, Dana Ehlová

Když Radoslav Brzobohatý přijal hlavní roli v televizním seriálu F. L. Věk, určitě netušil, jak pevné vazby s městem, kde se narodil František Vladislav Hek, jehož životopis použil Alois Jirásek pro svůj stejnojmenný román, ho postupně budou pojit.

Foto: Vlaďka Jandíková

Starosta Dobrušky Petr Tojnar předává symbolický klič od bran města Ondřeji Brzobohatému

Článek

Dobrušku po uvedení seriálu navštívil několikrát. V roce 1972 byl v tomto městě přítomen otevření stálé expozice v rodném domku F. L. Věka, o čtyřicet let později převzal v reprezentačních prostorách radnice zlatou medaili za rozvoj města, které právě díky jeho seriálovému Františkovi získalo na popularitě a atraktivitě.

To byly jedny z důvodů, proč rada města Dobrušky schválila 12. září 2012 udělení čestného občanství této ikoně českého filmového a divadelního herectví. Stalo se tak bohužel jen několik málo hodin předtím, než Radoslav Brzobohatý odešel do hereckého nebe.

Symbolický klíč od bran města proto v pátek 30. listopadu převzali z rukou starosty Dobrušky Petra Tojnara hercovi nejbližší – manželka Hana Gregorová se synem Ondřejem Brzobohatým. Před odevzdáním klíče od městských bran Petr Tojnar zdůraznil, že „klíč od srdcí lidí už Radoslav Brzobohatý má“.

„Raduško se do Dobrušky velmi těšil,“ řekla Hana Gregorová během slavnostního aktu, když popisovala okamžiky, kdy jí herec sděloval zprávu o udělení čestného občanství. V poděkování dál znovu připomněla, že miloval život a humor, a proto na něj především s humorem vzpomíná.  

Také zdůraznila, že alespoň symbolicky je Radoslav Brzobohatý v Dobrušce přítomen s ní a to prostřednictvím srdíčka, které drží v dlani. Možná i proto syn Ondřej slíbil, že se bude snažit nést pomyslně dál odkaz spojený se zlatou medaili, která byla hercovi udělena před dvěma lety.

Součástí večera byla projekce dvou filmových dokumentů pořízených při návštěvách Radoslava Brzobohatého v Dobrušce a i za tyto „role“ sklidil v pátek 30. listopadu obrovský potlesk. Velice krásná slova řekl z filmového plátna na hercovu adresu režisér Vojtěch Jasný a jeho hereckou kariéru zhodnotil filmový historik Pavel Taussig. Ten zároveň prozradil, že reálných podob nabírají plány na vydání monografie Radoslava Brzobohatého, jež bude podle slov Hany Gregorové doplněna o zážitky a příběhy z osobního života.

Na závěr oficiálního programu zhlédl naprosto plný sál střihový dokument, který připravila hercova rodina a viděli ho ti, kdo se v Praze přišli s Radoslavem Brzobohatým osobně rozloučit.

Poté se mohli fanoušci setkat s oběma vzácnými hosty osobně a získat na památku spolu s krásnými vzpomínkami i jejich podpis.

Reklama

Výběr článků

Načítám