Hlavní obsah

Klenová představuje díla devíti komiksových kreslířů

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 31. října Klenová hostí výstavu Faust prezentující výsledky česko-německého komiksového sympozia 2019. Výstavu v Sýpce připravila Galerie Klatovy / Klenová, ve spolupráci s Centrem Bavaria Bohemia v Schönsee. Sympozium a výstava se konají s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku německá malířka Antonia Kühn z Hamburku u svého plátna 3 x 2 metry, které vzniklo během česko-německého komiksového sympozia na Klenové

Článek

Cílem v pořadí již třetího česko-německého komiksového sympozia, které na Klenové proběhlo ve dnech 26. až 30. srpna, bylo zcela jedinečné uchopení velkého literárního fenoménu - Goethova rozsáhlého veršovaného románu Faust.

„Jedinečnost tohoto komiksového zpracování tkvěla v záměru rozdělit román Faust do devíti částí, které byly zpracovány vybranými devíti komiksovými kreslíři. Mezi účastníky sympozia bylo pět umělců z České republiky a čtyři z Německa: Marie Kohoutová, Marek Berger, Karel Osoha, Viktor Svoboda, Anna Kucharčíková, Janna Klävers, Antonia Kühn, Milena Kaszuba a Jörg Hartmann. Devět umělců mělo za úkol připravit komiks v rozsahu pěti stránek. Jejich úlohou během sympozia na Klenové pak bylo namalovat na plátna 3 x 2 metry doprovodnou malbu ke zmíněnému komiksu,” řekl kurátor projektu Mgr. Michal Lazorčík. 

Česko-německé komiksové sympozium na Klenové nabídlo v roce 2019 svůj třetí ročník. „Od počátku, tedy od prvního nápadu kolem roku 2014, jsme plánovali a hlavně chtěli postavit tento projekt – samozřejmě kromě přítomnosti kvalitních komiksových umělců – na tématech, která oba národy propojují a jsou jim známá. Byli jsme zvědaví, jak dopadne pohled na stejnou problematiku od českých a německých umělců. Proto třetí ročník komiksového sympozia byl věnován dramatu Faust od Johanna Wolfganga Goetheho,” dodal kurátor.

Na sympozium přijela i německá malířka Antonia Kühn 

Česko-německého komiksového sympozia na Klenové se účastnila i německá malířka Antonia Kühn (1979). Vystudovala komunikační design na Muthesiově vysoké škole umění v Kielu a ilustraci na Hamburské Univerzitě aplikovaných věd. V Hamburku provozuje vlastní animační studio a pracuje jako ilustrátor na volné noze. V roce 2018 vyšel její první 250 stránkový komiksový román Lichtung. Její tvorba byla několikrát představena na komiksovém festivalu FUMETTO v Lucernu a na festivalu v Hamburku.

Jak vzpomíná na česko-německé sympozium na Klenové? „Pracovalo se mi tady moc dobře. Hlavně se mi líbila ta spolupráce a setkání s ostatními komiksovými autory. Moc se mi líbila i zdejší krajina i ubytování ve Ville Paula. Byla jsem spokojena i se zázemím, s pomůckami k výtvarné činnosti, které nám zdejší galerie připravila.

Téma Faust pro mne bylo zpočátku těžké. Faustem je inspirováno mnoho knih, filmů, divadlo, takže z toho množství jsem se rozhodla zaměřit na první dějství nejen Markétky, ale vůbec ženy ve společnosti. Knihu jsem měla přečtenou už dříve a také jsem byla na divadle, takže jsem byla připravená," řekla Antonia.

Podle jejích slov je potřeba dělat tato česko-německá komiksová sympozia. „Je to hodně důležité z toho důvodu, že se zde setkávají starší a mladší autoři, kteří tvoří dohromady různými technikami a také je důležité ty techniky porovnávat," dodala Antonia.

Výstava Faust je v Sýpce Klenová k vidění do 31. října. Poté se přesune do Centra Bavaria Bohemia v Schönsse, kde bude k vidění od 8. listopadu do 3. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám