Hlavní obsah

Klenová hostila česko-německé komiksové sympozium

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 26. až 30. srpna proběhlo na Klenové komiksové česko-německé sympozium na téma Faust. Akce se konala s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti. Kurátory sympozia byli Mgr. Petra Mazáčová, Ph.D. z Galerie v Roudnici nad Labem a Mgr. Michal Lazorčík z Galerie Klatovy / Klenová.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

V minulém týdnu proběhlo na Klenové česko-německé komiksové sympozium. Sešlo se na něm devět skvělých výtvarníků, kteří tvořili na téma Faust

Článek

Můžete nám akci přiblížit?

M. Lazorčík: Třetí ročník česko-německého komiksového sympozia byl věnován básnickému dramatu Faust od Johanna Wolfganga Goetheho, který jsme rozdělili do devíti částí a ty jsme dali zpracovat vybraným komiksovým kreslířům. Mezi účastníky sympozia bylo pět umělců z České republiky a čtyři z Německa - Marie Kohoutová, Marek Berger, Karel Osoha, Viktor Svoboda, Anna Kucharčíková, Milena Kaszuba, Janna Klävers, Antonia Kühn a Jӧrg Hartmann. Těchto devět umělců mělo za úkol připravit komiks v rozsahu pěti stránek. Jejich úlohou zde na místě pak bylo namalovat na velká plátna 3 x 2 metry doprovodnou malbu ke zmíněnému komiksu.

Kdo je duchovním otcem těchto sympozií a kdy jste s nimi začali? 

P. Mazáčová: To byla naše společná myšlenka. Vše začalo v roce 2015, kdy se konalo první komiksové sympozium. Na rozdíl od dvou posledních česko-německých ročníků ten první byl dvoutýdenní a jeho tématem byly Superhrdinové z východního bloku - ilegální přechody přes hranice v době trvání železné opony. Druhý ročník se konal v roce 2017 na téma Skrytá místa.

Na co kladete hlavní důraz při výběru účastníků? 

P. Mazáčová: Hlavní důraz klademe na výtvarnou pluralitu. My nechceme, aby se na jednom ročníku setkaly obdobné styly, ale spíše si přejeme, aby to bylo svým způsobem co nejrozmanitější co se výtvarných i tvůrčích přístupů týče.

K vašemu česko-německému komiksovému sympoziu jste pořádali i doprovodné akce. Jaké?

M. Lazorčík: V rámci sympozia jsme ve středu 28. srpna připravili výtvarný komiksový workshop s umělci, kde se lidé mohli seznámit s komiksovými kreslíři a vidět je přímo při práci. Od 16 hodin jsme pak měli přednášku o komiksu a jeho propojení s Faustem, kterou vedl přední český teoretik komiksu Mgr. Pavel Kořínek z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který s námi od roku 2015 na těchto sympoziích spolupracuje.

Jak hodnotíte tuto týdenní česko-německou spolupráci?

P. Mazáčová: Myslím, že se na Klenové sešli skvělí výtvarníci a z mého pohledu jde o velmi vydařené sympozium. Ale řekla bych, že všechny tři ročníky byly velmi zdařilé.

Co je cílem těchto česko-německých komiksových sympozií? 

M. Lazorčík: Cílů je více. Jedním z nich je propagovat komiks a komiksové umělce. Jednou z možností propagace je právě výstava z výsledků sympozia na Sýpce Klenová, která bude trvat do 31. října. Potom se výstava přesune do Centra Bavaria Bohemia v Schӧnsee, které je naším projektovým partnerem a kde bude k vidění od 8. listopadu do 3. prosince. Dalším cílem je např. navazovat na bohatou historii výtvarných sympozií na Klenové. A nemůžeme zapomínat ani na zpracovávání česko – německých témat, jako byly Superhrdinové z východního bloku nebo Skrytá místa.

P. Mazáčová: Důležitým cílem je také právě setkávání jednotlivých umělců. Samozřejmě čeští a němečtí umělci se mezi sebou znají, ale tvořit dohromady, takové štěstí mají zřídkakdy, a já si myslím, že tohle i oni sami ocení.

Reklama

Výběr článků

Načítám