Hlavní obsah

Klavír se rozezněl na zámku v Jičíně

Novinky, Zuzana Rožková

Pro letošní mimopražský koncert zvolil Nadační fond na podporu vážné hudby pohádkové město Jičín a v sobotu odpoledne v Porotním sále na zámku uspořádal klavírní koncert „Česká hudba v Kanadě“.

Foto: Martin Vydra

Česká hudba v Kanadě

Článek

Na oslavu počátku prázdninových měsíců a v předvečer „Dne Kanady“ se konal recitál dvou mladých klavíristek. Stipendistka fondu Radka Hanáková se na nedávných studiích v Torontu seznámila s Markétou Ornovou a společně objevily lásku k hudbě českých velikánů. Markéta pak přijala pozvání ke spoluúčinkování a při své prázdninové cestě z Kanady do Čech vystoupila v Jičíně.

Působivě poskládané dlažební kostky Valdštejnova náměstí žhnuly žárem a  nemnoho lidí posedávalo pod slunečníky kaváren a restaurací. Přesto se našla hrstka statečných, kteří se vydali na koncert. Za oddanost vážné hudbě byli odměněni  příjemným chladem zámeckých zdí a především famózními výkony obou klavíristek.

V první polovině koncertu zazněly „Slovanské tance“ Antonína Dvořáka, což byl ve čtyřručním provedení  Markéty a Radky mimořádný zážitek. Vyvolal zasloužené ovace. Druhá polovina patřila Radce Hanákové a přednesla v ní skladbu Leoše Janáčka  „Po zarostlém chodníčku“. Bylo zjevné, jak podmanivý klavír dokáže být, pokud je hudba podávána také srdcem interpreta. Za tento okamžik patří Radce ocenění neméně srdečné.

Podrobné záznamy o činnosti Nadačního fondu na podporu vážné hudby a informace pro mladé umělce, kteří se po prázdninách třeba právě chystají na studia do zahraničí, hledejte na www.nfpodporahudby.cz. Termín pro podání žádostí o finanční podporu uplyne koncem srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám