Hlavní obsah

Klatovy udělily čestné občanství Jiřímu Suchému

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V úterý 11. září zastupitelstvo města Klatov udělilo čestné občanství panu Jiřímu Suchému. "Zastupitelé jednohlasně, tedy hlasy všech 26 přítomných, souhlasili," informoval místostarosta Klatov Ing. Václav Chroust.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Klatovy udělily čestné občanství Jiřímu Suchému. Slavnostně předáno mu bude 9. října na klatovské radnici

Článek

„Měl jsem tu čest, po dohodě se starostou města Rudolfem Salvetrem a kolegy ve vedení města, a po jednání s panem Jiřím Suchým, radě města předložit návrh se stručným zdůvodněním: Město Klatovy bylo opakovaně osloveno občany s návrhem udělit čestné občanství města Klatov panu Jiřímu Suchému. Jiří Suchý je respektovanou osobností československé a české kultury. Je všestranným umělcem (textařem, hudebníkem, zpěvákem, režisérem, spisovatelem, básníkem...), ale i schopným manažerem, ředitelem a zakladatelem divadel Na Zábradlí, Semafor. Je všeobecně známou osobností, již není třeba zvláště představovat.

Jeho vztah ke Klatovům je srdečný a osobní. Ačkoliv se tu nenarodil, záhy se jeho rodina do Klatov přestěhovala a on tu strávil prvních 5 let svého života. Jeho rodiče Jaroslav Suchý a Růžena Beštová pocházeli z Klatov, jeho prarodiče po obou stranách tu žili. Jiří Suchý se do Klatov pravidelně vrací, dle svých slov jsou pevně v jeho srdci, cítí zde své kořeny. Při osobním jednání řekl, že případného čestného občanství našeho města by si velmi vážil a samozřejmě je přijal," informoval Václav Chroust.

Autorita společenská i morální

Jiří Suchý je čestným občanem Plzně, čestným občanem Prahy ("velké" i Prahy 6, kde žije). V roce 2013 mu byl udělen Řád Tomáše Gariggue Masaryka. V letošním roce jej Hlávkova nadace ocenila čestnou cenou Ars longa za mimořádný přínos české kultuře. Je prvním nositelem této ceny.

"Co jsem výslovně nezmínil je skutečnost, že Jiří Suchý je i autoritou společenskou, morální. Je nesporně i příjemným, poctivým člověkem, hodným obdivu! Pan Suchý i dnes ve svých 87 letech pilně pracuje, rozdává radost a moudrost. Je tedy 87 let mlád (jak říkal Jan Werich)," dodal místostarosta.

Čestné občanství bude Jiřímu Suchému slavnostně předáno 9. října na klatovské radnici. "Jak zdůraznil starosta města Rudolf Salvetr, záměrně jsme volili termín "povolební." Slavnostní ceremonie, na kterou se těšíme, tak nebude "zatížena předvolebními úvahami," řekl Chroust.

Město Klatovy uděluje čestné občanství velmi zřídka. V posledních 25 letech tímto titulem ocenilo dva muže: Jiřího Bílka a Františka Wiendla. Oba byli a jsou významnými osobnostmi města a regionu, o nichž v Klatovech platí to samé, co o Jiřím Suchém: není třeba je představovat. Jejich životní příběh je natolik silný, že se stal součástí širšího povědomí společnosti. 

"Když jsme 11. 9. rozhodovali o udělení občanství Jiřímu Suchému, rád a s klidným srdcem jsem hlasoval ano. A přitom jsem si pobrukoval Pramínek vlasů, Jo to jsem ještě žil, Babeta, Krajina posedlá tmou..., některou z jeho písniček, které nám všem tolik zpříjemňovaly časy dávné, minulé, včerejší, dnešní a budou i budoucí... Jiří Suchý je již dnes nesmrtelný a já mu přeji do dalších let hodně zdraví a úspěchů, a těším se na setkání na klatovské radnici a samozřejmě i při jiných příležitostech. Jiří Suchý bude důstojným čestným občanem města Klatov. Je nám ctí jej mezi sebou opět přivítat," dodal s úsměvem Václav Chroust.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám