Hlavní obsah

Klatovy si připomenou Dny evropského dědictví i 100. výročí vzniku Československa

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 14. a 15. září si město Klatovy připomene Dny evropského dědictví. Ty každoročně v září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov a objektů. Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí.

Foto: ilustrační foto město Klatovy

Ve dnech 14. - 15. září si Klatovy připomenou Dny evropského dědictví. Součástí akce bude i konference "100. výročí vzniku Československa".

Článek

„Během září a října se koná řada zajímavých akcí, kterými si budeme připomínat v našem městě 100. výročí vzniku Československa. Vyzdvihneme na nich nejen významné okamžiky našeho státu v období sklonku Rakouska-Uherska a počátků první republiky, ale i události, které se odehrávaly v Klatovech a okolí. Půjde o několik výstav, přednášek, konferenci i koncerty,” uvedl místostarosta Klatov Ing. Martin Kříž.

„Začátkem září byla v Hostašových sadech instalována výstava s názvem Republika československá 1918 - 1939. Výstava vznikla ve spolupráci Masarykova ústavu a Archivu akademie věd České republiky, Střediska společných činností AV ČR, a s podporou vlády České republiky. Putovní výstava formou sedmi oboustranných stojanů představuje nejvýznamnější milníky Československé republiky v letech 1918 až 1939. Výstava je osvětlená a prohlédnout si ji tak můžete i večer. K vidění zde bude do 1. 10. 2018.

Ve dnech 14. - 15. září město pořádá konferenci 100. výročí vzniku Československa ve společenském sále městské knihovny. V pátek 14. září budeme začínat v 17.30 hodin a čekají nás první dvě zajímavé přednášky. O úvod do problematiky se postará uznávaný historik PhDr. Jiří Rak, který má připraveno ohlédnutí za překotnými událostmi roku 1918. Následovat bude se svým příspěvkem klatovský rodák, historik PhDr. Petr Koura, Ph.D., autor mnoha odborných publikací, který se například jako odborný poradce podílel na tvorbě českého televizního seriálu České století. Na naší konferenci promluví na téma Vztah českých Němců k nově vzniklé republice. V sobotu 15. září bude od 9 hodin následovat dalších pět zajímavých přednášek,” informoval místostarosta Martin Kříž.

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - PROGRAM:

Pátek 14. 9. v 17.30 hodin v sále Městské knihovny začne Konference „100. výročí vzniku Československa"

V 18.00 hodin na náměstí Míru zazní koncert skupiny FLERET a Zuzana Šuláková

Sobota 15. 9. v 9.00 hodin v sále Městské knihovny bude pokračovat Konference „100. výročí vzniku Československa". V dalších pěti zajímavých přednáškách vystoupí:

Jan Jirák – Tažení čsl. vojska proti rebelujícím německým obyvatelům regionu

PhDr. Karel Řeháček – Projevy poválečného radikalismu na Klatovsku počátkem roku 1919

Mgr. Marcel Fišer PhD. – Válečné pomníky v Pošumaví

Doc. PhDr. Lukáš Valeš, Ph.D. – Město Klatovy, česká územní samospráva a vznik Československa „zdola"

JUDr. PhDr. Josef Marcel – JUDr. Karel Hostaš a vznik Československa

Náměstí Míru Klatovy:

10.00 – 12.00 dechová kapela CHODOVARKA

12.30 – 13.00 vystoupení souboru ŠUMAVÁNEK

13.30 – 15.00 koncert BIG BAND Klatovy

15.00 prezentace Projektu obnovy kaple Umučení Páně v Klatovech (hala čp. 66)

15.30 – 16.00 divadelní vystoupení „Bylo nás pět" - ZUŠ Klatovy

16.15 – 16.45 taneční skupina MARTY DANCE + módní přehlídka Blážy Votápkové

18.00 koncert BOHUŠ MATUŠ s orchestrem

Soutěž „O Nejlepší švestkové dobroty"

Zvýhodněné vstupné Černá věž, Katakomby, Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše, Barokní lékárna

Reklama

Výběr článků

Načítám